O clarificare privind Balcanii de Vest

O clarificare privind Balcanii de Vest

În plenul Parlamentului European, pe 6 februarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a clarificat (din nou) declarațiile pe care acesta și alți lideri europeni le-au dat privind perspectivele europene ale Balcanilor de Vest.

„Nu spunem că Balcanii de Vest trebuie să se alăture Uniunii Europene până în 2025. Aceasta este o dată indicativă, o perspectivă pentru a motiva țările să continue reformele. Și să fim clari: nicio țară nu se poate alătura Uniunii Europene înainte să își rezolve disputele bilaterale.”

Discursul său a venit după susținerea discursului prim-ministrului Croației, Andrej Plenkovic, în fața Parlamentului European.

Între 26 februarie și 1 martie, președintele Comisiei Europene are programate vizite în capitalele din Balcanii de Vest pentru a sprijini influența Uniunii Europene în zonă.  Belgrad, Podgorica, Pristina, Sarajevo, Skopje și Tirana se vor afla pe agenda președintelului Comisiei Europene înainte de a ajunge la Sofia, capitala Bulgariei, aceasta deținând președinția Consiliului Uniunii Europene.

Este important de menționat că, deși sunt într-o regiune relativ mică, există diferențe semnificative între statele din Balcanii de Vest. Unele au perspective de aderare într-un viitor apropiat, dacă își rezolvă problemele și continuă reformele, precum Serbia și Muntenegru, altele sunt departe – Kosovo, de exemplu, nu este recunoscut de cinci state membre ale Uniunii Europene, printre care și România (Cipru, Grecia, România, Slovacia, Spania).

Redau această clarificare întrucât am auzit și citit opiniile mai multor persoane care luau ideea extindere Uniunii Europene. Nu se va întâmpla prea curând, având în vedere derapajele de la valorile democratice în state precum România, Polonia sau Ungaria. Perspectele europene ale Balcanilor de Vest nu se traduc instant în aderarea la Uniunea Europeană, la fel cum unele state preferă să se îndepărteze văzând sacrificiile pe care trebuie să le facă în interiorul UE.

imagine: © European Union , 2018 / Photo: Etienne Ansotte

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *