O barieră mai puțin pentru furnizarea transfrontalieră a conținutului digital

O barieră mai puțin pentru furnizarea transfrontalieră a conținutului digital

Articolul se referă la furnizarea transfrontalieră a conținutului digital în interiorul Uniunii Europene. Consiliul UE a aprobat directiva prin care este sprijinit accesul la conținutul programelor de televiziune și radio disponibile online pentru consumatorii europeni în contextele transnaționale din UE. Directiva facilitează acordarea de licențe pentru materialele protejate prin drepturi de autor cuprinse în astfel de programe, astfel încât acestea să poată fi puse la dispoziție pe întreg teritoriul UE.

Pentru radiodifuzori, obținerea drepturilor asupra operelor și asupra altor conținuturi protejate pe care le conțin programele pe care intenționează să le difuzeze în online, fie că vorbim de difuzare simultană sau în reluare, ridică probleme în context transfrontalier. Aceștia trebuie să obțină drepturilor conținuturilor relevante pentru toate teritoriile relevante. Directiva va contribui la rezolvarea acestor probleme prin faciltiarea obținerii drepturilor necesare de către organismele de radiodifuziune în statul membru în care aceștia au sediul principal.

Noul act legislativ se aplică pentru toate programele radiofonice, programele TV de știri și de informații, precum și pentru programele TV care sunt produse și finanțate integral de înseși organismele de radiodifuziune, urmând să fie făcută o evaluare după 6 ani pentru a vedea dacă este necesară extinderea la alte tipuri de programe TV.

Mai sunt câteva elemente cheie ale acestei directive, printre care:

  • Facilitarea obținerii drepturilor în cazul în care un program de radio sau de televiziune difuzat într-un stat membru este retransmis simultan în alt stat membru, sub formă integrală și nemodificată;
  • Este definit rolul societăților de management colectiv în intermedierea obținerii drepturile asupra operelor și a altor materiale pe care le conțin programele radiodifuzate, precum și în obținerea drepturilor netransferate de titularii acestora;
  • Clarificarea statutul juridic al tehnicii de „introducere directă”, definită ca situația în care un radiodifuzor își transmite semnalele purtătoare de programe către distribuitorii de semnale în așa fel încât respectivele semnale să nu fie accesibile publicului în timpul transmisiei respective.

Mai sunt și alte prevederi în noua directivă, statele membre UE fiind nevoite să o transpună în legislația internă în următorii doi ani. Transpunerea este un pas esențial pentru ca directiva europeană să aibă efecte la nivel național.  

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *