O altă alianță informală în Europa. Poziții alternative privind viitorul EMU

O altă alianță informală în Europa. Poziții alternative privind viitorul EMU

În funcție de teme, sunt formate diferite alianțe formale sau informale în Uniunea Europeană.

O alianță a apărut între statele nordice prin care este manifestată o formă de opoziție față de o integrare politică aprofundată a zonei euro. „Alianța Nordică” vine ca o reacție la reformele propuse de președintele Franței, Emmanuel Macron, și sprijinite de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în privința consolidării uniunii economice și monetare a Uniunii Europene, propuneri îndreptate mai degrabă spre o viziune federalistă a UE inclusiv în zona de bugete și finanțe.

Reprezentanții acestor state sunt de acord cu vechile propuneri privind consolidarea situației la nivelul fiecărui stat membru, în conformitate cu reglementările europene existente, reglementări care nu sunt îndeplinite de toate statele, reflectând oarecum pozițiile avute UE ca reacție la criza economică și de fostul ministru german de finanțe, Wolfgang Schauble.

Portalul New Europe, unde am citit pentru prima dată știrea, indică faptul că această opoziție are și o semnificație politică privind construcția europeană, întrucât statele aliate de această situație se remarcă prin surplusurile bugetare și prin opoziția generală față de transferurile bugetare, însă nefiind împotriva proiectelor uniunii bancare și funcționării Mecanismului European de Stabilitate ca un „FMI european”1.

Financial Times nota, de asemenea, că „un pact Berlin-Paris este insuficient pentru a duce mai departe agenda de reformă”, amintind apariția acestei declarații comune privind dezvoltarea uniunii economice și monetare, în care este pus accentul pe respectarea disciplinei finnaciare și responsabilității naționale. Pe lângă amintirea acestei evoluții, autorul mai amintește domolirea entuziasmului reformist în ultima perioadă2.

Declarația comună a fost semnată de opt miniștri europeni de finanțe, dintre care doi ai unor state care nu sunt parte a zonei euro. Statele reprezentate sunt Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda și Suedia.

Principalele mesaje ale acestora sunt3:

  • Discuțiile despre viitorul uniunii economice și monetare ar trebui să aibă loc într-un format inclusiv (UE27);
  • Îmbunătățirea uniunii economice și monetare are nevoie, în primul rând, de acțiuni decisive la nivel național și de respectarea deplină a regulilor comune;
  • Concentrarea ar trebui să se facă pe inițiativele care au sprijin public în statele membre;
  • Angajamentul pentru completarea uniunii bancare este reafirmat;
  • Mecanismul European de Stabilitate ar trebui fie transformat într-un „Fond Monetar European”;
  • Cadrul financiar post-2020 poate sprijini creșterea sustenabilă și poate fi aliniat mai bine cu implementarea reformelor structurale, respectând responsabilitatea statelor membre de a acționa pentru aceste reforme.
sursa imagine: EU puzzle flag / Shutterstock.com
  1. New Europe, 6 martie 2018, „Northern Alliance” emerges against the Eurozone’s politica integration, https://www.neweurope.eu/article/northern-alliance-emerges-eurozones-political-integration/ []
  2. Financial Times, 8 martie 2018, The Franco-German project is no longer enough for the EU, https://www.ft.com/content/19b480ea-232d-11e8-add1-0e8958b189ea []
  3. Declarație comună a miniștrilor de finanțare europeni privind dezvoltarea uniunii economice și monetare, 6 martie 2018, Ministerul Finanțelor, Finlanda, http://vm.fi/documents/10623/6305483/Position+EMU+Denmark+Estonia+Finland+Ireland+Latvia+Lithuania+the+Netherlands+and+Sweden.pdf/99e70c41-6348-4c06-8ff8-ed2965d16700/Position+EMU+Denmark+Estonia+Finland+Ireland+Latvia+Lithuania+the+Netherlands+and+Sweden.pdf.pdf []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *