Nu există voturi date greșit

Nu există voturi date greșit

Este la modă să acuzi alte persoane pentru că au votat într-un anumit fel, mai ales într-o perioadă în care mass-media și formatorii de opinie sunt prinși cu narativele populiste, naționaliste, stângiste și ale dreptei alternative, pesediste și anti-pesediste. Situația poate fi rezumată ca „X a votat greșit pentru că a votat partidul (sau personajul) Y”, iar partidul sau personajul Y nu sunt pe gusturile noastre din diferite motive: afiliere politică, apartenența la diferite grupuri, nivelul de competență, percepția asupra a ceea ce este bine, etc.

Într-o formă similară,  mesajul este transmis de fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș, în prezent construind o formațiune politică alternativă în spectrul politic din România. Acesta transmite printr-o opinie populistă în Adevărul că România își va atinge potențialul când își va schimba clasa politică, acuzându-i indirect pe cei care votează actuala clasă politică. Încearcă să construiască inclusiv o imagine mesianică: „Voi face tot posibilul să ajungem acolo”, acolo fiind acea Românie cu potențial, mult visată, bazată pe „grupuri de oameni deștepți, profesioniști și onești”. Mai mult, în sprijinul primei credințe, este amintit că „discuţiile bine argumentate, purtate de experţi, vor înlocui scandalul aproape permanent în care trăim azi”. Altfel spus, nu e bine ce este votat astăzi și că cei votați azi poartă discuții diferite de modul în care le dorim.

Ideea pe care o critic mai sus nu este una nouă. Mitul tehnocrației este vechi, dar în multe locuri s-a dovedit ineficient sau folosit pentru legitimarea unor mișcări de restaurare a vechii ordini. Mai mult, alături de acuzația voturilor greșite, ne trezim într-o situația în care diabolizăm sufragiul universal doar pentru că nu oferă rezultatul pe care îl așteptăm. Ce rost mai au alegerile, dacă tot ce acceptăm este dictatura experților? Este o temere legitimă, mai ales pentru cei care nu sunt simpatizanții democrației, având în vedere că este unul dintre argumente folosite din vechime pentru a bloca liberalizarea dreptului la vot. Și sunt multe probleme care derivă din această perspectivă.

Prima ar fi că neagă egalitatea în drepturi civile și politice pentru toate persoanele. În spațiul european, ultimele trei secole au fost un efort continuu pentru dreptul de a vota și de a participa astfel la viața cetățenii, inclusiv pentru a-i vota pe cei despre care crezi că te reprezintă mai bine sau nu te vor lăsa la mai greu. Votul este o alegere subiectivă, chiar și când merge spre experții care discută argumentat. Ce înseamnă argumentat este o altă problemă, căci văd că este o problemă în cluburile contemporane de dezbateri de a ignora partea de substanță a dezbaterii în favoarea construcției mecanice și superficiale a argumentului.

A doua este că „expertiza”, mai ales în rândul celor care participă la dezbateri pe teme politice, este relativă în raport cu subiectul și obiectul discuției. În raport cu subiectul este relativă pentru că există tendința de a-i considera pe cei din grupul din care faci parte mai deștepti, mai profesioniști și mai onești în baza unor criterii variate, precum și de a-i expune pe ceilalți într-o lumină mai proastă. În raportul cu obiectul discuției, relativitatea vine din faptul că în zona de politici publice de puține ori există o singură cale de a rezolva o problemă.

A acuza o persoană sau un grup că votează greșit pentru că are alte opțiuni politici sau pentru că și-a schimbat opțiunile politice din diferite motive este și o încercare de a limita opțiunile politice pe care acea persoană le are. Din fericire, nu suntem într-un sistem în care opțiunile politice disponibile depind de preferințele unui grup de tehnocrați. Votul nu este o obligație, iar alternative politice sunt înregistrate de pe o zi pe alta.  Drepturile politice nu sunt și nu trebuie să fie un privilegiu pentru tehnocrați, experți sau pentru cei care nu votează „greșit”.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *