Noutăți despre Abkhazia

Noutăți despre Abkhazia

Abkhazia este un zonă separatistă aflată în teritoriul Georgiei, în nord-vestul Georgiei, cu ieșire la Marea Neagră, cu capitala la Sukhumi. Juridic, în baza dreptului internațional, este „Republica autonomă a Abkhaziei”. De facto, este Republica Abkhaziei, un stat parțial recunoscut. Este unul dintre rezultatele prăbușirii URSS, trecut prin momentele fierbinți ale Caucazului. Vreo 240.000 de oameni trăiesc acolo.

Cine recunoaște Republica Abkhaziei?

Patru state din sistemul Națiunilor Unite recunosc formal ca stat această entitate: Rusia, Venezuela, Nicaragua și Nauru. Au fost șase, dar Vanuatu și Tuvalu și-au retras recunoașterea. Cele două insule națiuni și-au retras recunoașterea în urma unor acorduri diplomatice cu Georgia, statul din care s-a desprins Abkhazia. Dar poveștile privind recunoașterea sunt interesate, micile state din Oceania fiind recunoscute pentru schimbările în funcție de cum bate vântul și nevoia de asistență.

Osetia de Sud (Osetia de Sud – Alania), Transnistria și Nagorno-Karabakh sunt în aceeași situație cu Abkhazia, niște entități politice care se recunosc între ele.

Abkhazia a avut și câteva contacte prin „oficialități” sau „evenimente oficiale” cu delegații din Siria, Eritrea sau Belarus, are în câteva țări așa-numite reprezentanțe diplomatice (de diferte feluri) și este privită acceptabil de alte entități non-statale. Încurcate sunt căile legăturilor internaționale.

Și știrea este…

  1. Asistența financiară dată de Rusia Abkhaziei printr-un program de investiții ajunge pentru acest an la 41,8 de milioane de dolari.
  2. Comerțul Abkhaziei cu Rusia a crescut de 3,5 ori din 2008 până în prezent, dând sens parteneriatului strategic dintre cele două părți.
  3. Relația specială de încredere ruso-abkhază funcționează. Putin a anunțat că „va garanta  cu hotărâre securitatea și independența Abkhaziei”.
  4. Un acord privind deschiderea sistemelor de spitale și de asigurări medicale din Rusia pentru cetățenii Abkhaziei va fi semnat.
  5. Tot Putin a anunțat că va urma simplificarea controlului vamal și în privința serviciilor fitosanitare la granița cu Abkhazia.

Cooperarea dintre cele două zone este pe drumul cel bun. Integrarea economică și politică este dezvoltată continuă, iar perspectivele sunt de consolidare a acestui trend. Întâlnirea dintre președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Abkhaziei, Raul Khadjimba, dovedesc asta.

abhazia steag
sursa imagine: Flag of Abkhazia/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.