Noua Caledonie rămâne în Franța

Noua Caledonie rămâne în Franța

Decolonizarea nu s-a încheiat pe glob, rămânând o serie de locuri de pe glob sub influența fostelor imperii coloniale. Este corect că procentul acestora este mic și că, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat diferite formule de cooperare cu vechea metropolă. Dar avem subiecte recente din această categorie.

În Europa, liderul Partidului Popular din Spania, Pablo Casado, a lansat un mesaj prin care punea presiune pe guvernul de la Madrid în negocierile europene privind ieșirea Marii Britanii din UE prin care cerea „decolonizarea Gibraltarului”. În Franța, Noua Caledonie, un arhipelag melanezian aflat la aproximativ 16.700 de kilometri de Paris, a votat weekendul acesta pentru independență.

Duminică, 4 noiembrie, Noua Caledonie a respins independența în cadrul unui vot promis acum treizeci de ani pentru un referendum pentru autodeterminare, în 1988, într-o înțelegere care a încheiat o campanie violentă pentru independență. Votul trebuia să aibă loc în 1998, dar a fost amânat pentru perioada 2014-2019.

Acordul Matignon din 1988 punea punct conflictelor violente între kanaki și europeni, promițând un vot pentru independență în 1998 și încheierea conducerii directe a Franței. Ulterior, Acordul de la Noumea crea un program al transferului de responsabilități din Franța către teritoriu și amâna referendumul încă două decenii.  Două alte referendumuri mai pot fi ținute până în 2022.

Noua Caledonie este unul dintre cele 17 teritorii care nu se guvernează singure, nefiind încheiat procesul decolonizării. Aproximativ 268.000 de oameni locuiesc în Noua Caledonie conform datelor Organizației Națiunilor Unite, într-un teritoriu de 18.575 de kilometri pătrați.

Aproximativ 175.000 de persoane au fost eligibile să voteze în referendumul organizat duminică. 81% dintre caledonieni au fost prezenți la urne. 56,4% dintre alegătorii prezenți la urne au ales să rămână parte a Franței, iar 43,6% au votat să părăsească Franța, un scor destul de strâns față de rezultatele sondajelor.

Noua Caledonie (capitala: Noumea) este un teritoriu francez de peste mări, situat în Oceanul Pacific. A fost descoperită de exploratorul britanic James Cook în 1774 și anexată de Franța în 1853. Aceasta a fost folosită ca o colonie pentru prizonieri, pentru resursele de nichel și, oarecum, pentru poziția strategică. Etnic, Noua Caledonie este împărțită între populația kanak – 39% și populația europeană – 27%.

Este dificil ce a făcut ca votul să fie astfel. Franța trimite în teritoriul respectiv 1,5 miliarde de dolari în fiecare an. Noua Caledonie are și doi deputați și doi senatori în legislativul de la Paris. Mai mult, deși are propriul legislativ, executiv și propriul prim-ministru, președintele teritoriului este președintele Franței.

Emmanuel Macron, de exemplu, a făcut în 3-5 mai 2018 o vizită în Noua Caledonie, după anunțarea referendumului pentru autodeterminare, vizitând inclusiv un loc simbol pentru independentism (RFI, 2 mai 2018). Acum, Macron a felicitat victoria votului „nu” în cadrul referendum (Les Echos, 4 noiembrie 2018).

noua caledonie
imagine: Ouest-France.fr

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.