Noua arhitectură a finanțării acțiunii externe a UE

Noua arhitectură a finanțării acțiunii externe a UE

Pentru 2021-2027, Comisia Europeană propune Parlamentului European și Consiliului UE alocarea unui buget de 123 de miliarde de euro, o creștere cu aproximativ 30% față de alocările anterioare în prețuri curente (creștere de aproximativ 13%, dacă este scăzută inflația anuală).

O altă noutate cu care vine noua propunere este includerea Fondului european pentru dezvoltare în bugetul UE, anterior fiind finanțat direct de statele membre.

Operaționalizarea fondurilor este făcută prin următoarea propunere de instrumente:

  • Instrumentul pentru cooperare internațională, dezvoltare și vecinătate – 89,2 miliarde de euro, structurat pe trei piloni, unul geografic, unul tematic și unul de răspuns rapid.
  • Instrumentul european pentru siguranță nucleară – 300 de milioane de euro;
  • Instrumentul de asistență pre-aderare – 14,5 miliarde de euro, oferind sprijin statelor candidate și potențial candidate pentru îndeplinirea reformelor necesar în privința atingerii criteriilor de aderare;
  • Instrumentul pentru ajutor umanitar – 11 miliarde de euro pentru salvarea și prezervarea vieților în urma dezastrelor naturale sau realizate de om;
  • Bugetul pentru politica externă și de securitate comună – 3 miliarde de euro pentru răspunsuri la crizele și conflictele externe;
  • Cooperarea cu țările și teritoriile de peste mări – 500 de milioane de euro.

Pe lângă aceste instrumente, Comisia Europeană a propus și un cadru de investiții pentru acțiune externă, inclus în Instrumentul pentru cooperare internațională, dezvoltare și vecinătate, bazat pe experiența Planului UE pentru investiții externe, atrăgând și mobilizând resurse din partea mediului privat. Acest cadru va include Fondul european pentru investiții sustenabile (EFDS+) și Garanția de acțiune externă – cu o capacitate de 60 de miliarde de euro pentru garantarea operațiunilor EFDS+.

În afara bugetului UE, este propusă înființarea Facilității europene pentru pace, un instrument de 10,5 miliarde de euro menit să finanțeze acțiuni operaționale din cadrul PESC cu implicații în zonele de apărare și securitate.

Structură propusă pentru finanțarea externă 2021-2017. Sursă: Comisia Europeană

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.