Noi reguli pentru transparența fiscală a platformelor digitale

Noi reguli pentru transparența fiscală a platformelor digitale

Un compromis a fost atins la nivelul statelor membre UE având ca scop extinderea regulilor europene de transparență fiscală către platformele digitale, astfel încât să fie adusă o contribuție la asigurarea faptului că cei care vând bunuri și servicii pe platforme digitale își plătesc în mod corect taxele.

Despre ce este vorba?

Această propunere privind cooperarea administrativă va asigura faptul că statele membre vor schimba în mod automat informații privind veniturile generate de vânzători pe platformele digitale, indiferent dacă platforma este sau nu din Uniunea Europeană. „Acest lucru nu doar că va permite autorităților naționale să identifice situații în care taxe ar fi trebuit plătite, dar va reduce de asemenea sarcină fiscală impusă platformelor, care deseori se află confruntă cu câteva cerințe naționale de raportare diferite”, mai amintește Comisia Europeană. Propunerea aduce câteva reguli și în privința consolidării regulilor în zone în care statele membre UE ar trebui să conlucreze pentru a lupta cu abuzurile asupra sistemului de taxare (de exemplu, audituri fiscale comune).

Noile reguli se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2023. Parlamentul European mai trebuie să adopte propunerea de directă ce introduce aceste reguli.
De interes mai este faptul că acum este perioada de consultare (până pe 21 decembrie 2020) privind propunerea autorităților europene în privința extinderii schimbului de informații pentru a cuprinde crypto-assets și bani electronici (e-money).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *