Noi măsuri europene privind sprijinirea fermierilor și IMM-urilor din sectorul alimentar

Noi măsuri europene privind lanțul de aprovizionare cu alimente

Comisia Europeană a venit pe 12 aprilie cu o propunere privind interzicerea unor practici injuste în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, dorind protejarea partenerilor vulnerabili din lanțul agroalimentar. Propunerea Comisiei Europene ar întări poziția fermierilor și a micilor întreprinzători din domeniul alimentar în raport cu riscurile pe care aceștia nu le pot controla sau le pot controla aproape deloc. Aceasta va intra în circuitul legislativ al Uniunii Europene.

Pe lângă sprijinul pe care îl oferă producătorilor și IMM-urilor pentru a-și menține viabilitatea economică în fața practicilor abuzive din partea unor parteneri comerciali, inițiativa oferă mai multă putere de negociere acestora, precum și o serie de măsuri de protecție.

Ce tipuri de măsuri injuste vor fi interzise conform noii propuneri?

  • plățile întârziate în cazul produselor perisabile;
  • anulările de ultim moment ale comenzilor;
  • modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor;
  • obligarea furnizorului la plata produselor irosite.

Dacă fac obiectul unui acord „clar, prealabil și lipsit de ambiguități” între părți, o serie de practici vor fi permise. Printre acestea se găsesc returnarea de către cumpărător furnizorului a produselor nevândute, impunerea de către cumpărător unui furnizor o plată pentru garantarea/menținerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare, plata de către furnizor pentru promovarea/comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător.

Conform propunerii de directivă ce urmează să intre în circuitul legislativ european, Comisia Europeană va solicita statelor membre desemnarea unei autorități responsabile de aplicarea noilor norme, autoritate cu competențe de investigare și sancționare a practicilor interzise.

Un alt element cheie al noului mecanism propus de Comisie este introducerea unui mecanism de păstrare a anonimatului și a confidențialității. Părțile care depun plângerile vor avea posibilitatea de a solicita anonimat și confidențialitate pentru menținerea poziției acestora față de partenerul comercial.

Așa cum este menționat mai sus, propunerea are ca scop îmbunătățirea pozițiilor fermierilor și IMM-urilor în lanțul de aprovizionarea alimentar. Propunerea privind practicile comerciale neloiale în acest domeniu este prima de acest fel care încearcă să asigure un nivel standard de protecție în statele membre UE.

Propunerea vine după un demers european  de analiză și consultare privind asigurarea unui lanț de aprovizionare în domeniul alimentar just, axat pe situația practicilor neloiale, transparența pe piață și cooperarea producătorilor.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *