Națiuni fericite. Starea fericirii

Națiuni fericite. Starea fericirii

Avem un nou raport privind starea fericirii agregate a persoanelor din 156 de țări, publicat sub sigla SDSN de către un grup de experți independenți cu sprijinul Gallup și al câtorva susținători financiari ai inițiativei.

Pe lângă clasamentul pe care îl redau aici, câteva capitole din Raportul global al fericirii redau comentarii privind „natura” fericirii, bunăstarea subiectivă a rezidenților. Raportul din 2020 examinează orașele cu cel mai ridicat nivel de bunăstare subiectivă – 55% din populația planetei se află în mediul urban. Redau și ocupanții primelor locuri.

Mai putem vedea comentarii privind relația dintre calitatea mediului și fericirea noastră subiectivă, un subiect care ne-a dat bătăi de cap în multe orașe și zone semiurbane din țară, dar și în alte localități puternic afectate de degradarea mediului. Alte comentarii discută despre „excepționalismul nordic” și importanța mediului social (gândiți-vă aici la încrederea între noi, la încrederea în instituții, la inegalitate, la conexiunile personale ș.a.m.d.).

România ocupă pentru perioada 2017-2019 poziția a 47-a în lume în privința fericirii subiectivii agregate, una dintre ultimele poziții dintre statele membre UE, depășită și de alte state precum Nicaragua, Cipru, Columbia sau Polonia. Comparativ cu perioada imediat următoare aderării la Uniunea Europeană, evaluarea din ultimii trei ani ne plasează ca țară printre campionii saltului în privința bunăstării individuale agregate (locul 10, după Benin, Togo, Ungaria, Bulgaria, Filipine, Guinea, Congo, Serbia și Coasta de Fildeș). Recuperăm.

Cele mai fericite națiuni în 2020

 1. Finlanda;
 2. Danemarca;
 3. Elveția;
 4. Islanda;
 5. Norvegia;
 6. Olanda;
 7. Suedia;
 8. Noua Zeelandă;
 9. Austria;
 10. Luxemburg.

Clasamentul orașelor fericite în 2020

 1. Helsinki (Finlanda);
 2. Aarhus (Danemarca);
 3. Wellington (Noua Zeelandă);
 4. Zurich (Elveția);
 5. Copenhaga (Danemarca);
 6. Bergen (Norvegia);
 7. Oslo (Norvegia);
 8. Tel Aviv (Israel);
 9. Stockholm (Suedia);
 10. Brisbane (Australia);
 11. San Jose (Costa Rica);
 12. Reykjavik (Islanda);
 13. Toronto (Canada);
 14. Melbourne (Australia);
 15. Perth (Australia);
 16. Auckland (Noua Zeelandă);
 17. Christchurch (Noua Zeelandă);
 18. Washington (SUA);
 19. Dallas (SUA);
 20. Sydney (Australia.

Primul oraș din centrul și estul Europei în acest top este Praga (Cehia, locul 44; de altfel, Cehia a ajuns ca țară în clasamentul din acest an pe locul al 19-lea).  Bucureștiul este pe locul al 81-lea, înaintea Chișinăului, locul 82.

Sursa: Helliwell, John F., Richard Layard, Jeffrey Sachs, and Jan-Emmanuel De Neve, eds. 2020. World Happiness Report 2020. New York: Sustainable Development Solutions Network
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *