NAFTA, încotro?

NAFTA, încotro?

NAFTA (Acordul nord-american de comerț schimb) a fost semnat ca tratat în 1992 și intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, fiind axat pe liberalizarea schimburilor comerciale între Statele Unite, Mexic și Canada.

Încurajat de Reagan, inițiat și semnat de Bush senior și ratificat sub Clinton, acordul a fost o victorie pentru eliminarea barierelor pentru investiții și comerț între cele trei state, fie că vorbim de bariere tarifare sau non-tarifare, cu câteva excepții. În termenii economici favorabili liberalismului, NAFTA a fost un succes pentru dezvoltarea relațiilor celor trei părți, însă acest lucru nu înseamnă că nu a fost criticat, povestea culminând cu eforturile lui Donald Trump de renegociere.

În 1992, texanul Ross Perot, candidat din afara establishmentului politic, a obținut aproape 20 de milioane de voturi populare (18,9%) pe o platformă în care, printre altele, era un acerb critic al NAFTA, al datoriei publice și al externalizării locurilor de muncă. Din 2000, Perot, fondator al Partidului Reformator, partid sprijinit inclusiv de Donald J. Trump, devine republican.

Din 2015, NAFTA își găsește un nou în candidatul republican Donald J. Trump, acesta promițând renegocierea și amenințând inclusiv cu retragerea Statelor Unite din tratat dacă nu reușește. Numeroase cerințe sunt solicitate de Statele Unite, întâmpinate cu mai multă sau mai puțină opoziție de partenerii de negociere. Însăși ideea de renegociere este în opoziție cu celelalte state părți, precum și cu ceea ce solicită numeroase companii din Statele Unite.

Pe 31 august, administrația condusă de Trump a anunțat Congresul că va semna un nou acord de liber-schimb cu Mexicul în a doua parte a lunii noiembrie, dar și cu Canada – dacă își vor rezolva diferențele în timpul rămas.  Reacția din Mexic a fost pozitivă, remarcând un pas în față în privința soluționării problemelor, în timp reprezentanți ai Canadei au amintit că există perspective asupra ajungerii la un acord. Rămân probleme precum situația comerțului cu lactate și mecanismul de soluționare a disputelor.

Încercând să facă primul pas și să accelereze procesul domestic, Trump a amenințat inclusiv Congresul să nu interfereze cu negocierile, altfel va încheia povestea cu NAFTA, ceea ce schimbă logica internă. Există mecanisme executive prin care Trump poate distruge acordul existent și, desigur, semna un nou acord doar cu Mexicul, pe care să îl trimită Congresului și să scape de griji.

Donald Trump are inclusiv sprijinul uniunilor sindicale în procesul renegocierii NAFTA atât timp cât cerințele privind locurile de muncă respectarea standardelor de muncă sunt incluse în noul acord, ceea ce îi poate aduce sprijin în trecerea noului acord prin Congres, mai ales din partea aliaților tradiționali ai sindicatelor, democrații (POLITICO, 3 septembrie 2018).

Deja vorbim de câteva grupuri de actori cu relevanță în sprijinirea demersurilor președintelui american – asociațiile de producători din agricultură din câteva sectoare, câteva industrii energetice și sindicatele din industriile care pierd în urma competiției cu relocalizarea, externalizarea și importurilor în/din Mexic.

Rămâne de văzut dacă renegocierea acordului de liber-schimb nord-american va avea tot trei membri sau ce se va întâmpla cu noua propunere, oricare va fi ea. În următoarele trei luni va fi mai clară direcția.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.