Muzeul civilizațiilor negre

Muzeul civilizațiilor negre

O idee panafricanistă care circulă încă din perioada decolonizărilor a fost transpusă în realitate, fiind dorit chiar de primul președinte ale Senegalului, Leopold Sedar Senghor. Leopold Sedar Senghor a vorbit despre acest proiect în 1966 în cadrul primului festival al artelor negre, organizat în Dakar.

Muzeul civilizațiilor negre a fost inaugurat pe 6 decembrie 2018 în Senegal în prezența președintelui senegalez Macky Sall, dar și a unor invitați precum președintele comorez Azali Assoumani și a ministrului chinez pentru cultură Luo Shugang.

Proiectul a fost materializat după eforturile mai multor președinți senegalizi, este un proiect public, de stat, național, însă de anvergură continentală și globală. Abdoulaye Wade, președinte al Senegalului între 2000 și 2012, este cel care a făcut principalii pași pentru transformarea în realitate a acestui proiect și sub care s-au făcut pașii pentru demararea construcției. Muzeul civilizației negre a fost construit cu colaborarea Chinei, colaborare însemnând, printre altele, că proiectul din Dakar a fost finanțat de China – aproximativ 30 de milioane de euro – și că constructorul a fost o corporație chineză – Shanghai Construction Group.

În numere, Muzeul civilizațiilor negre înseamnă 14.000 de metri pătrați și aproximativ 18.000 de obiecte ce pot fi găzduite. Probabil în viitoare va avea parte de obiecte din diferite restituiri ale fostelor imperii coloniale.

Propunerile pentru expozițiile inaugurale poartă următoarele teme:

  • Muzeul civilizațiilor negre, un copil al Festivalului mondial al artelor negre;
  • Africa, leagănul umanității;
  • Contribuția Africii la patrimoniul științific, tehnic și cultural al umanității;
  • Sclavagism, colonizare, rezistențe și independențe;
  • Unitate și diversitate culturală în Africa;
  • Producția plastică contemporană și umanioarele africane prin Carta Manden;
  • Artă, memorie și diaspora.
sursă imagine: Muzeul civilizațiilor negre

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.