Monitorul orașelor culturale și creative, ediția a doua

Monitorul orașelor culturale și creative, ediția a doua

Comisia Europeană a publicat a doua ediție a Monitorului orașelor culturale și creative. Lansat pentru prima dată în 2017, acesta reprezintă un instrument pentru monitorizarea și evaluarea orașelor culturale și creative din Europa, folosind o serie de date cantitative și calitative.

190 de orașe din 30 de state europene (UE, alături de Elveția și Norvegia) sunt incluse în monitor, incluzând 98 de orașe care au fost sau vor fi până în 2023 capitale europene ale culturii, 59 de orașe creative conform UNESCO și 33 de orașe care găzduiesc cel puțin două festivaluri culturale europene. Acestea au fost selectate din baza de date Eurostat a orașelor care au peste 50.000 de locuitori.

Ce poți face cu Monitorul orașele culturale și creative din Europa?

Este un instrument dedicat în special profesioniștilor din zona de policy, fie că sunt la nivel local, regional sau national. Acesta îi poate ajuta, după cum spun autorii, „să identifice puncte forte, oportunități și să își evalueze orașele față de centre urbane similare folosind atât date calitative, cât și cantitative”. De asemenea, mai este precizat în publicație, promovează schimbul reciproc și învățarea între orașe. Oferă un set util de indicatori pentru comparații între orașele care axează pe oportunitățile culturale și creative. 29 de indicatori sunt cuprinși în ediția 2019 a Monitorului orașelor culturale și creative din Europa.

Indicatorii evaluează nouă dimensiuni ale orașelor selectate: facilitățile culturale, atractivitatea și participarea culturală, economia creativă (locurile de muncă în sectorul creativ, inovație și proprietate intelectuală, noi locuri de muncă în sectorul creativ), educația și capitalul uman, încrederea, toleranța și deschiderea față de străini, conectivitatea locală și internațională, calitatea guvernării.

Concluziile publicației pot fi analizate de fiecare persoană, sunt disponibile în raport și în instrumentarul pus la dispoziție public. Paris (Franța), Copenhaga (Danemarca), Florența (Italia), Luxemburg (Luxemburg) și Weimer (Germania) sunt în topul orașelor culturale și creative conform acestei metodologii, la categoriile specifice de populație. Din România, veți găsi în analize București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Baia Mare.

Puteți vedea situația comparativă pe fiecare indicator. Cert este că se poate mai bine. Bucureștiul, de exemplu, este tras în jos de calitatea guvernării, facilități culturale, atractivitate și participare culturală, inovație și proprietate intelectuală sau conectivitate locală și internațională – unde este pe ultimul loc, la mare distanță de Sofia sau Varșovia.

imagine: Pixabay/Florența

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *