Ministrul Economiei spune lucruri trăsnite

Ministrul Economiei spune lucruri trăsnite

După ce ministrul Economiei, deputatul USRPLUS Claudiu Năsui, a lansat celebrul fake news cu salariul mediu de la Centrul Național de Învățământ Turistic folosind la numitor 14 angajați în loc de 65 de angajați, aspect în privința căruia nu a revenit cu vreo revizuire a afirmației până în prezent, acesta o comite din nou, de data aceasta într-un domeniu pe care îl cunoaște și mai puțin.

Ministrul este supărat că un site de comerț exterior al României este neactualizat din 2012. Din informațiile pe care acesta le transmite site-ul a fost făcut acum mulți ani printr-un proiect din fonduri elvețiene și acum ministrul trimite corpul de control să vadă cum a fost finanțat acel portal. Acum, sunt câteva probleme majore în afirmația sa, pe lângă faptul că este o altă intoxicare publică care captivează mințile multor necunoscători. Doar la postările sale sunt mii de persoane care se pare că îl cred pe acest farsor.

Știm cu toții că sunt probleme cu portalurile digitale în România atât în sectorul public, cât și în cel privat. Problemele principale în acest caz țin de alte elemente:

  • site-urile guvernamentale de comerț exterior sunt aproape inutile în impulsionarea exporturile companiilor private; pe scurt, nu este treaba guvernului să facă treaba de promovare pe piețe externe care revine companiilor. Desigur, statul îți pune la dispoziție mai multe mecanisme, de la finanțări pentru investiții externe la sprijin pentru creșterea profilului companiei în rândul potențialilor parteneri comerciali. Altfel spus, nu este treaba statului să facă reclamă la cafeaua brandului X pe diferite piețe, vorbim totuși de actori privați cu o capacitate pe măsură.
  • de aici la a crea niște legături cu investitorii este mare diferență – de altfel, comerțul exterior și investiții străine atase în țară sunt domenii distincte, ceea ce ministrul pluserist ignoră sau nu știe. După povestea de adormit copiii cu zero taxe pe salariul minim, mă aștept să nu știe despre ce vorbește. Trecem peste faptul că investitorii nu își iau deciziile în funcție de ofertele de export ale unor companii pe un site guvernamental.
  • nu cred că vreo companie ar fi fost refuzată de la actualizarea acestor informații. De altfel, dacă ați vizitat așa-zisul portal, veți vedea că în alte secțiuni informațiile sunt actualizate la zi. Mai trebuie adăugat că, din punct de vedere al comerțului extern, suntem pe o piață europeană unică și mai relevantă este situația de la nivel european decât cea internă, unde sunt disponibil informații la fel de bune pe tema „scandalului”.
  • este și o problemă de resurse umane. Platforma a fost făcută din fonduri externe, dar să o menții ai nevoie de resurse interne. Iar astea vin din taxe. Cineva trebuie să actualizeze și să se asigure că informațiile distribuite respectă toate reglementările naționale și internaționale în vigoare – vorbim totuși de o sursă de informații publică, nu de ce face un privat. Proiectele se termină, dar de multe ori este dificil să obții persoane care să se ocupe de așa ceva. Oamenii care lucrează în domenii au multiple sarcini de soluționat, inclusiv în relația cu companiile interesate de export extern, iar constrângerile bugetare nu sunt puține. Dacă exportatorii români vor să își facă o platformă funcțională, nu îi oprește nimic. Însă vedem că ministrul critică neactualizarea informațiilor începând cu valul al doilea al crizei economice din 2012 într-un moment în care țara este în cea mai mare criză de după anii 1990. Să nu uităm, este un site făcut în timpul „măreței” guvernări PDL, adică a partenerilor domnului Năsui de la guvernare.

Ar mai fi de spus, dar este suficient pentru moment. După gafele acestea, sunt sigur că la o discuție despre comerțul exterior al României și strategii naționale de export cu actualul reprezentant al executivului, nu s-ar putea scoate ceva relevant. Ministrul Economiei spune lucruri trăsnite

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *