Ministerul Sănătății Gândurilor Publice

Ministerul Sănătății Gândurilor Publice

Mulți oameni au ieșit în stradă și au murit la Revoluția din 1989 pentru libertate. Preambulul, dar și primul punct, al Proclamației de la Timișoara spun destul de clar acest lucru: revoluția nu a fost doar anticeaușistă, ci și anticomunistă1. Pare, însă, că trăim restaurația, cu autorități publice centrale depășindu-și mandatul legal și mandatul politic pentru a cere tragerea la răspundere a unei emisiuni pentru că parodiază. Și cine face acest lucru dacă nu Ministrul Sănătății, mai nou Ministerul Sănătății Gândurilor Publice.

Pe scurt, Ministerul Sănătății a ieșit cu un comunicat public în care cere sancționarea difuzorului unei emisiuni transmise în noaptea de Anul Nou pentru că „prin discurs, mimică, mesajul transmis instiga la nesupunere a publicului față de măsurile de protecție luate de autorități”. Gânditorul britanic George Orwell, cu toată imaginația sa politică din publicațiile imediat după Al Doilea Război Mondial, nu și-ar fi putut imagina sancționarea unor comedianți, a unor figuri publice și a unor cetățeni pe baza mimicii pe care au arătat-o la un moment dat. Cu atât mai mult în perioada vacanței de iarnă.

Un astfel de comunicat transmis de Ministerul Sănătății Gândirii Publice nu avea cum să iasă de la direcția de comunicare din minister fără aprobarea conducerii. Avem una dintre cele mai tinere conduceri ale Ministerului Sănătății, atât la nivel de ministru, cât și la nivel de secretari de stat, care vine cu acest asalt la adresa libertății de exprimare. Și nici nu vorbim de o emisiune de informare, ci de o emisiune de divertisment, o parodie după un an de confinare.

Problema mai mare este ceea ce se întâmplă dincolo de acest comunicat. În fundal, se dau bătălii pentru politizarea televiziunii publice și a radioului public. Nu vă imaginați că este vorba despre reformă adevărată. Este tradiționala politizare, vin unii, pleacă alții, de preferat cu eliminarea profesioniștilor care au mai rămas pe-acolo pentru că activiștii de partid sunt flămânzi. Cei noi au și o agendă ideologică, bazată cenzură, nu este o politizare oarecare pentru rente așa cum ne-a obișnuit PSD.

Mai mult, este și dezbaterea despre CNA. Membrii CNA sunt numiți, din nou, politic. Consiliul Național al Audiovizualului are multe decizii luate politic, acestea fiind, în esență, stabilite la vot. Conform Legii audiovizualului, CNA nu poate să justifice sancționarea emisiunii difuzate de TVR pentru că politrucilor din Ministerul Sănătății li se pare că „instigă la încălcarea și nerespectarea măsurilor de protecție sanitară necesare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus și protejarea sănătății comunității”. Nu ai cum, este vorba de o tip de emisiune anunțat ca atare, o parodie, o emsiune de satiră un pic cam piperată, difuzată ca atare, bazată pe libertatea de exprimare, o libertate fundamentală pe care nu o poți opri nici cu starea de urgență, dacă nu ești în China, Iran sau Coreea de Nord.  Ideea lor este să aducă CNA în lumina reflectoarelor și să justifice atacul la legea audiovizualului pe acest fond. Va reuși sau nu va reuși coaliția de guvernare să facă acest lucru rămâne un mister.

Libertatea de exprimare include și libertatea de a parodia. Mai mult, difuzarea liberă este parte a libertății de exprimare. Dar dincolo de acest lucru, este bine de subliniat un lucru: virusul nu stă să asculte emisiuni de divertisment, nici nu se oprește în legi scrise prost, ori în zeci de milioane de euro cu care guvernanții au cumpărat presa difuzând unele dintre cele mai proaste mesaje de informare privind riscurile COVID-19 din Europa – foile prin care s-au dat banii aceștia și salariile celor care au scris prost legile s-au dat tot cu semnăturile celor care acum vin și propun anchete și sancțiuni pentru conținutul editorial.

Am scris despre problemele emisiunii respective într-o altă postare, o puteți vedea aici. Menirea televiziunii publice și Revelionul 2021.

Recomand, de asemenea, un material publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan în Libertatea în care sintetizează foarte bine că mai puține drepturi nu înseamnă o prestație mai bună a Guvernului în campania de vaccinare.

captura de ecran ms.ro
  1. „Revoluția de la Timișoara a fost încă din primele ei ore, nu doar anticeaușistă ci și categoric anticomunista. În toate zilele Revoluției s-a scandat, de sute de ori: “Jos comunismul!”. În consens cu aspirația sutelor de milioane de oameni din Estul Europei, am cerut și noi abolirea imediată a acestui sistem social totalitar și falimentar. Idealul Revoluției noastre a fost și a rămas reîntoarcerea la valorile autentice ale democrației și civilizație euro­pene.” []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *