Ministerul Fondurilor Europene transparentizează proiectele finanțate pe 2007-2013

Ministerul Fondurilor Europene transparentizează proiectele finanțate prin programele operationale 2007-2013: date din arhiva electronică SMIS făcute publice

Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziția publicului o serie de seturi de date, respectiv arhiva electronică SMIS cu proiectele și contractele de achiziție aferente programelor operaționale 2007-2013, o resursă cu potențial pentru a fi exploatată de

  • activiști civici,
  • competitori electorali,
  • jurnaliști de investigație,
  • cercetători și de către
  • orice cetățean interesat de cum banii pe care îi dă Uniunii Europene sunt șifonați de anumite rețele de la nivel național.

Se pare că bazele de date deschise vor fi actualizate lunar, momentan fiind publicate detalii cu privire la 16.056 contracte de finanţare şi 151.348 contracte de achiziţie din fonduri europene.

open data security
sursa imagine: data protection/Shutterstock.com

Transparența este doar un prim pas pentru combaterea corupției. Fără o educație democratică a cetățenilor, fără implicare civică și politică din partea unui număr cât mai mare de persoane la fiecare nivel și fără acțiuni de prevenție, corupția nu este amenințată prea tare. Poți să ai transparență totală și rețele de corupție la fel de persistente.

Bazele de date în format .csv, deci prelucrabil, sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, la secțiunea pentru date deschise. Sunt trei fișiere cu:

  1. Contractele de finanțare la 30 septembrie 2016;
  2. Rambursări contracte de finanțare la 30 septembrie 2016;
  3. Contracte de achiziții la 30 septembrie 2016.

Probabil vor veni și alte seturi de date.

Să fim clari: orice contract cu statul trebuie să fie public. În Statele Unite, ai numeroase date și despre contractele de achiziție de armament, de exemplu. Nu știu câte detalii poți obține obține în România de la Ministerul Apărării Naționale sau de la serviciile de informații. E posibil să fie foarte transparente. Sau nu. Dar încă nu a ajuns nimeni să facă presiune publică pe aceste date.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Ministerul Fondurilor Europene transparentizează proiectele finanțate pe 2007-2013”

Comments are closed.