Mesaj cu ocazia Zilei internaționale pentru susținerea victimelor torturii

Mesaj cu ocazia Zilei internaționale pentru susținerea victimelor torturii

Tortura este inacceptabilă și universal interzisă. În fiecare an, pe 26 iunie, este Ziua internațională pentru susținerea victimelor torturii.

Diferite forme de tortură și tratamente inumane sunt întâlnite în practică în ziua de astăzi. Eradicarea acestora rămâne o provocare și un imperativ pentru democrațiile din toată lumea, motiv pentru care este nevoie de suport continuu pentru identificarea cazurilor, sprijinirea victimelor, aducerea făptașilor în fața justiției și asigurarea unei climat social, politic și juridic care să interzică aceste practici.

Suntem într-o perioadă în care folosirea torturii și a tratamentelor degradante este banalizată, de la acțiunile ultranaționaliștilor ucraineni asupra unor grupuri etnice și minoritare la acceptarea torturii și crimelor regimului iranian, de la prizonierii torturați în închisorile rusești în timp ce facem audiență Cupei Mondiale la la miile de cazuri de aplicare de către autoritățile turce a torturii și tratamentelor degradante raportate în ultimii ani.

Proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Ziua internațională pentru susținerea victimelor torturii își propune să amintească de Convenția ONU împotriva torturii și pedepselor degradante, inumane sau crude, adoptată în 1987.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *