Mergem la vot, după vedem ce e de îmbunătățit

Mergem la vot, după vedem ce e de îmbunătățit

Mâine, 10 noiembrie 2019, are loc primul tur de scrutin pentru alegerea președintelui României, un eveniment care are loc la cinci ani. Ținând cont că președintele are un rol important în arhitectura statului român, este ocazie prin care ne putem exprima cu privire la persoana care ar trebui sau nu ar trebui să meargă la Cotroceni.

Mesajul meu, acum că am văzut cu ce vine fiecare candidat, cum s-a comportat în campania electorală, dacă a participat sau nu la dezbateri democratice, este să mergem liberi, mâine între 7.00 și 21.00, la o secție de votare și să ne exprimăm. Este important de știut că este un vot liber, egal, universal, secret, iar orice încălcare a acestor principii este un atac la adresa principiilor care guvernează democrația.

După vot, vedem ce este de îmbunătățit. Am remarcat deja că sunt câteva probleme în legislația de organizare.

Mai multe persoane au votat deja pentru al doilea tur, semn că nu au citit instrucțiunile care vin o dată cu plicul pentru votul prin corespondență pentru cetățenii din diaspora. Voturile respective nefiind procesate, cetățenii respectivi vor trebui să meargă la o secție de votare în cele trei zile de vot pentru cetățenii din afara țării. Este o dovadă că, indiferent cât investești în cât mai multe facilități pentru exprimarea dreptului la vot, alfabetismul electoral are multe dimensiuni. Este loc de îmbunătățiri.

Nu a fost campanie electorală în zilele de vot de decenii. Se presupune că ai nevoie de un timp de reflecție, fără bombartamentul mediatic, pentru a reflecta pe cine votezi și pentru a trece dincolo de atmosfera de campanie înainte de vot. Am avut trei zile de vot în diaspora folosită de mai multe partide pentru a face campanie electorală în țară și, în peisajul informational actual, peste tot. Mai mult, nu poți controla publicitatea electorală în ziua de vineri din diaspora și, destul de puțin, în cea de sâmbătă. Suprapunerea campaniei electorale peste zilele de vot este problematica, iar scuza cu legile diferite nu justice această interferență.

Perioada în care sunt deschise secțiile de votare rămâne cea mai mare probleme. În timp ce la Viena, Cahul sau Khartoum poți vota timp de trei zile, în România nu poți vota în țară decât duminică, 10 noiembrie, de la 7.00 la 21.00. Deja nu mai vorbim de o valoare egală a votului sau de condiții similare pentru exprimarea votului, căci sunt creare diferențe artificiale între cetățeni. Rezolvarea cozii la secțiile de votare se face cu mai multe secții și cabine în orașele respective, nu cu triplarea timpului disponibil pentru a vota pentru cei care nu sunt în țară.

Este absurd să poți pleca din București într-o zi de vineri pentru a vota, mergând la Cahul, și să nu poți vota în țară, la o distanță mai mica, în Galați. Realitatea este că voturile nu mai sunt exprimate acum în condiții egale, fiind oferite o serie de avantaje nejustificate și nejustificabile unei categorii a populației care, mai mult, este deconectată de la efectele situației politice interne. Dacă ești indisponibil în țară în ziua de duminică, față de cetățeanul din diaspora, aici rămâi fără posibilitatea exercitării dreptului la vot.

Sper ca după ce mergem la vot, după ce se termină cu aceste alegeri prezidențiale, indiferent de câștigător, să deschidem o dezbatere sinceră pe această problemă.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *