Marine Le Pen are temă pentru prezidențiale. Le Maire îl copiază pe Cameron

Frexit, următoarea provocare

În 2017, vor avea alegeri prezidențiale în Franța. La regionalele din 2015, Frontul Național condus de Marine Le Pen a câștigat 27% din voturi în primul tur, fiind pe primul loc, cu șase milioane de voturi. Acum vorbește despre Frexit.

Anul viitor, au loc alegeri. Brexitul reprezintă un argument clar pentru naționaliștii anti-europeni de la Frontul Național în viitoarea campanie.

De altfel, Marine Le Pen a salutat rezultatul în numele „libertății”, menționând că sunt necesare astfel de referendumuri în toate statele membre. Toată dimineața, reprezentanții Frontului au vorbit despre națiune, suveranitate, libertate.

26% dintre francezi ar vota în favoarea unui Frexit, după un sondaj citat de Le Monde.

france eu referendum
sursa imagine: Frexit | Shutterstock.com

Dar asta nu e tot. Liga Nordului, PVV și AfD se simt bine în Europa națiunilor. Mesajele de acest tip au fost transmise clar.

Mai grav, Bruno Le Maire, unul dintre favoriții pentru prezidențale din partea Republicanilor, spune că va organiza un referendum pentru noua orientare europeană a Franței. Tot după Le Monde, un fost ministru socialist spune că se va baza în campanie pe proiectul ieșirii din tratatele europene. De precizat că Bruno Le Maire a fost, alături de Herve Mariton și Nicolas Sarkozy, în cursa pentru președinția UMP, actualii Republicani. A luat 29%.

Este nevoie de o integrare accelerată, se lucrează la asta, dar sprijinul național cam lipsește. Dar Marea Britanie nu va ieși din UE, deci va fi bine.

Revenind la România, după parlamentare este nevoie de o dezbatere și de asumarea unei direcții comune a tuturor partidelor parlamentare. Drumul euroatlantic este această direcție.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Marine Le Pen are temă pentru prezidențiale. Le Maire îl copiază pe Cameron”

  1. Putem avea si in Romania un Roxit? Sa iesim din neputinta asta. Fiecare natie sau conducatorii acesteia fac demersuri catre un ideal mai bun pe care il impartasesc cu populatia. Si populatia alege. La noi cum e?

Comments are closed.