Malala Yousafzai, nominalizată pentru Premiul Saharov

Malala Yousafzai este o tânără de 16 ani din Pakistan care a îndrăznit să lupte pentru valorile și drepturile în care credea. A uimit întreaga lume suferința prin care a trecut, dar și prin cauza pentru care luptă. La vârsta ei, este nominalizată pentru unul dintre cele mai importante premii ale umanității.

Povestea Malalei Yousafzai – ținta talibanilor la vârsta de 15 ani

Malala vine dintr-o țară ghidată de motto-ul „Crediță, Unitate, Disciplină”, Pakistan, un stat islamic asiatic cu o populație de aproximativ 180 de milioane de locuitorii, majoritatea situându-se la marginea sărăcie. Vine dintr-o lume dominată de instabilitate politică, corupție și conflicte.

Povestea ei este caracterizată de un incident în care a fost împușcată la nivelul capului de către talibani în timp ce se întorcea de la școală, chiar în autobuz, la vârsta de 15 ani. Au urmat tratamente în Marea Britanie și a ajuns să capteze atenția întregii lumi ca o tânără activistă ce luptă pentru dreptul la educație al fetelor la nivel global. Poate pentru România sună cotidian, dar în alte zone ale Terrei, acesta rămâne un vis, un ideal, un obiectiv pentru care se luptă organizații internaționale de ani de zile.

Activistă pentru educație femeilor de la 11 ani

La vârsta de 11 ani, înainte de acest incident, a scris un blog pentru BBC, sub un pseudonim, în care descria viziunea sa despre viața sub regimul taliban și despre educația persoanelor de sex feminin din zonă. A început o campanie de mediatizare, iar talibanii au luat decizia să ia parte la un asasinat. Din fericire, a fost salvată, însă amenințările la adresa ei și a familiei sale nu s-au oprit aici.

I had a terrible dream yesterday with military helicopters and the Taleban. I have had such dreams since the launch of the military operation in Swat. My mother made me breakfast and I went off to school. I was afraid going to school because the Taleban had issued an edict banning all girls from attending schools.

Only 11 students attended the class out of 27. The number decreased because of Taleban’s edict. My three friends have shifted to Peshawar, Lahore and Rawalpindi with their families after this edict.

On my way from school to home I heard a man saying ‘I will kill you’. I hastened my pace and after a while I looked back if the man was still coming behind me. But to my utter relief he was talking on his mobile and must have been threatening someone else over the phone.

Lideri ai lumii precum Ban Ki-Moon, Barack Obama sau Hillary Clinton au condamnat acest atac și au fost implicați în susținerea mesajului pentru care a militat tânăra.

Un discurs susținut la sediul ONU în ziua când a împlinit 16 ani

Întreaga lume i-a ascultat discursul susținut pe 12 iulie, de ziua sa, de la Organizația Națiunilor Unite. A fost prima ieșire publică după incidentul atacului și după spitalizare.

A primit International Children’s Peace Prize

Pe 6 septembrie, tânăra activistă pakistaneză a primit International Children’s Peace Prize. Lupta ei pentru protejarea dreptului la educație pentru fiecare copil din 2009 când talibanii bombardau școlile de fete din Pakistan a fost adusă în atenția publicului. Campaniile desfășurate online au sprijinit această luptă pentru un ideal care, încet, încet, poate fi atins. AVAAZ.org a desfășurat, de exemplu, o campanie pentru sprijinirea de către conducerea Pakistanului a educației bazată bazată pe construcția de școli, pe formarea profesorilor și sprijinirea financiară a educației fetelor, strângând peste 850 000 de semnături.

Prima nominalizare pentru obținerea acestei distincții a venit în 2011 de la activistul sud-african de la deținătorul Premiului Nobel pentru Pace, Desmond Tutu. Nu a obținut acest premiu, însă guvernul pakistanez i-a oferit National Youth Peace Prize, oferit în cinstea ei.

Nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace?

La vârsta ei, dovedește că lupta pentru un vis nu ține cont de limitele impuse de societate. Are ocazia să devină cel mai tânăr deținător al Premiului Nobel pentru Pace, făcând parte dintr-o galerie celebră printre care se află Martin Luther King Jr., Barack Obama, Koffi Annan, Nelson Mandela, Elie Wiesel, Woodrow Wilson, Theodore Roosevelt, Uniunea Europeană, Amnesty International. Despre deznodământul acestei posibile nominalizări vom afla mai multe 11 octombrie, când va avea loc decernarea.

Din Pakistan la Strasbourg, pe culmile libertății de gândire

ALDE Group a anunțat astăzi, 11 septembrie, că a nominalizat-o pe Malala Yousafzai pentru Sakharov Prize 2013, președintele acestui grup de dreapta din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fiind încrezător în privința sprijinului pentru nominalizare din partea celorlalți europarlamentari:

It takes courage to stand up for your rights. It takes exceptional qualities to do that on behalf of others and in defiance of the Taliban. Malala Yousafzai is the beacon of hope for Pakistan, for the region, for all those underprivileged and oppressed.

Totodată, liberal-democratul britanic Sir Graham Watson s-a aflat în spatele acestei nominalizări, explicând modul cum Malala a devenit un simbol pentru cauza ei:

Malala Yousafzai’s bravery and dogged determination at such a young age should be an inspiration to us all. Not many people can claim to have stood up to the Taliban, been the target of an assassination attempt and authored a ground breaking blog on her struggle to go to school – all by the age of 16. In their attempt to silence her voice, her oppressors have amplified it. If she wins the Sakharov prize, it will not just be for her but for the millions of other girls worldwide, muslim and non-muslim, who like her have been denied their universal right to education simply because of their gender. She has become a symbol of their cause – and their cause deserves our full and focused attention.

În decembrie, vom afla dacă Malala Yousafzai va completa lista deținătorilor premiului numit după fizicianul rus, considerat disident de către URSS, activist pentru pericolului armelor nucleare și pentru apărarea drepturilor omului şi a victimelor proceselor politice, deținător al Premiului Nobel pentru Pace. Printre laureați, întâlnim pe Nelson Mandela, disidentul chinez Hu Jia, Guillermo Fariñas sau activiștii în Primăvarea Arabă.

Premiul Sakharov

Anual, Premiul Sakharov recompensează personalităţile marcante care luptă împotriva intoleranţei, fanatismului şi opresiunii. La fel ca şi Andrei Saharov, toţi laureaţii acestui premiu fac dovada curajului de care este nevoie pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii de expresie.

Este acordat de către Parlamentul European din 1988 încoace, nominalizările pentru Premiul Sakharov fiind făcute de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

Despre drepturi și Uniunea Europeană

Trăim în România și asta ne ocupăm tot timpul. Fals pentru că avem timp să aducem îmbunătățiri. Trăim într-un stat democratic, aflat în procesul de integrarea europeană și trebuie să învățăm ceva din povestea de mai sus. Pun accentul pe importanța fiecăruia dintre noi în atingerea obiectivelor generale ale societății în care trăim. Noi suntem cei care, prin mobilizarea noastră, putem schimba ceva și putem veghea la buna respectarea a drepturilor pe care le avem.

Ceea ce se întâmplă în cazul protestelor de la Roșia Montană este un exemplu, un exemplu de simț civic folosit pentru îndreptarea unor decizii luate de reprezentanții poporului român fără să țină cont de voința națiunii. Avem o serie de drepturi pe care le putem utiliza în scopuri nobile, fie că vorbim de drepturi constituționale, legale sau oferite de către Uniunea Europeană.

Ne putem asocia și lupta pentru un ideal comun. Putem să găsim un scop, asemenea Malalei, pentru care să luptăm în fiecare zi și să nu ne fie teamă de consecințele pe care acesta le-ar putea atrage. Uniunea Europeană oferă un cadru pentru sprijinirea cetățeniei active. În Anul European al Cetățenilor, cu opt luni înainte de alegerile europarlamentare, facem pași către adevărata cetățenie europeană, una în care cuvântul aparține oamenilor de rând. Până la urmă, vorbim de democrație, sprijinită continuu de un for la nivel european.

În loc de concluzie…

Aflăm cu toții din acest exemplu valoarea dreptului la educație. Malala urmărește și sprijină educația pentru fiecare copil din lumea aceasta. Cred că cu toții ne dorim atingerea educației universiale (cea primară făcând parte și din lista Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului).

Învățăm că nu contează vârsta la care poți schimba lumea și că un drept se face simțit atunci când îți lipsește. Propun să facem un exercițiu, unul simplu. Să închidem ochii pentru trei minute și să ne gândim la drepturile pe care le avem ca cetățeni ai României, ca cetățeni ai Uniunii Europene și să vedem care sunt pericolele la care sunt supuse acestea. Putem să evităm derapajele de acest tip… dacă ne implicăm.

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

*sursă imagine cover: europarl.europa.eu/aboutparliament/ro/00f3dd2249/Sakharov-Prize-for-Freedom-of-Thought.html

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Malala Yousafzai, nominalizată pentru Premiul Saharov”

Comments are closed.