Mai nou, studenții torturează vacile în lipsă de preocupări

Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții vor afișa mesaje și se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile orașului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație.

Fragmentul de mai sus face parte dintr-un comunicat intitulat „Studenții nemulțumiți: Tinerii din România, trimiși la coada vacii!”, emis de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

ANOSR-ul reușește, cu sprijinul Consiliului Național al Elevilor (care a emis un comunicat de susținere a inițiativei, un comunicat în care sunt inventate noi cuvinte pentru limba română), să jignească printr-o campanie penibilă.

Scopul studenților merită apreciat. Cunoaștem dificultățile de finanțare, dar modul de expunere al inițiativei nu este unul adecvat. Citind informațiile, îmi pot da seama că:

  • Nu e bine să ai grijă de o vacă. Pentru acei reprezentanți care au inițiat această campanie, am o întrebare: Câți studenți din România sunt sprijiniți de sticla de lapte primită de acasă de la părinți?
  • Nu e bine să ajungem să lucrăm în zootehnie. Sectorul zootehnic are nevoie de oameni care să îl revoluționeze și să îl trateze de bolile pe care le are în acest moment. În timp ce oameni care au studiat în străinătate se întorc în România pentru agricultură, reprezentanții unor organizații studențești din țară reușesc să atace domeniul, făcându-l să pară iadul pe Pământ.
  • Limbajul „manelistic” merită pus pe afișul uneia dintre cele trei mari alianțe studențești din România, care are ca misiune „reprezentarea și promovarea intereselor studenților din România sub aspect educațional, social, economic și cultural, atât la nivel național cât și internațional.” Nu știu dacă știți, dar vacile dau un randament cu 25% mai mare dacă ascultă muzică clasică. În timp ce unele vaci sunt răsfățate cu Bach, Beethoven sau Brahms, altele sunt torturate pe străzile Timișoarei.

Închei acest articol gândindu-mă la faptul că prin această mișcare, cei care au participat la realizarea ei vor rămâne în memoria colectivă ca cei care au arătat că „educația este la coada vacii”, încercând să rezolve niște probleme reale analizate, din nefericire, superficial. Aveți grijă cum țineți lanțul, căci unele probleme mai împung (sau îi lovesc cu copitele pe cei care stau la coada lor) dacă nu sunt tratate ca atare, chiar dacă sunt scoase în evidență în afara mediului lor pe caniculă.

P.S.: În timp, mesajul ”Textul din imagine cuprinde greșeli gramaticale adăugate cu scopul de a sublinia consecințele dezastruoase ale subfinanțării educației!” nu va rămâne, dar imaginea da.

*sursă imagine: facebook.com/anosr.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.