Mai multă insecuritate după ieșirea SUA din Open Skies

Mai multă insecuritate după ieșirea SUA din Open Skies

Statele Unite ale Americii au anunțat decizia de retragere din Tratatul Open Skies („Cer deschis”). În șase luni, SUA nu va mai fi parte a tratatului. Conform oficialilor americani, decizia SUA vine pe fondul nerespectării de către Rusia a unor prevederi ale tratatului în câteva zone fierbinți din Europa de Est (Kalingrad, Abkhazia și Osetia de Sud, Crimeea și nu numai).
Cu ocazia anunțului retragerii, decidenții americani au transmis că importanța pusă de aliații și partenerii europeni în tratat a contat în întârzierea deciziei de retragere și, partea pozitivă, că ar putea reconsidera decizia dacă Rusia demonstrează că se va reîntoarece la deplina respectare a Tratatului. Șansele unei reorientări sunt minime.
Este un pas mare spre destrămarea arhitecturii europene de securitate, un pas care lasă Europa în aer și Europa de Est pe o poziție alertă. Chiar dacă a trecut mult timp, are implicații și asupra cadrului de securitate globală de după Al Doilea Război Mondial.
Negocierile Tratatului Open Skies își au originea spre sfârșitul Războiului Rece, când președintele George H.W. Bush a readus în discuție în mai 1989 ideea permiterii recunoașterii și survolării aeriene reciproce a teritoriului într-un mod coordonat. Negocierile au fost pornite între NATO și Pactul de la Varșovia în februarie 1990. În 1992 a fost semnat la Helsinki, iar în 2002 a intrat în vigoare.
Practic, tratatul acoperea întreaga emisferă nordică într-un demers unic de promovarea a transparenței față de activitățile militare domestice. Pentru membri, a contribuit inclusiv la democratizarea accesului la aceste informații, ținând cont că puține entități aveau capacitatea de a avea propriile demersuri. Peste 1.500 de zboruri de observare au avut loc de la intrarea în vigoare
Capacitățile satelitare și cyber, desi au explodat în ultimele decenii, nu au același impact. Să nu uităm că Open Skies a apărut în unele momente în care aceste evoluții intrau deja în linie dreaptă. Open Skies este o măsură suplimentară de menținere a unui echilibru relativ asupra entităților participante. Contribuția nu numai la transparență și sporire a încrederii, dar și la asigurarea predictibilității independent și ca parte a unui sistem colectiv. Ținând cont de riscul crescând de conflict în spațiu, prevederile Open Skies ofereau un strat suplimentar.
Ca efecte, ne așteptăm la intensificarea acțiunilor de spionaj. Deși un argument pentru retragere a fost utilizarea prevederilor acestui instrument pentru obținerea de informații despre infrastructurile critice din Europa și SUA care pot fi bombardate, acesta este un non-subiect. Toată lumea face asta într-un mod sau altul.
Statele europene sunt lăsate în aer, după ce Statele Unite s-a retras din acest instrument, fiind nevoite să reacționeze mai mult în plan bilateral pentru a-și asigura accesul la informațiile necesare securității. Știm unde duce această spirală și nu este pe calea spre transparență, dezvoltarea încrederii și securitate sau predictibilitate.  OC-135B avea un rol, dincolo de costuri.  NATO nu va putea să compenseze rolul Open Skies în arhitectura europeană de securitate de după Războiul Rece.
Mai multă libertate pentru Federația Rusă și Statele Unite pentru inițiative unilaterale de militarizare. Și nu, nu va veni un acord trilateral  global după eșecul menținerii unei ordini regionale bipolare. Iar dacă ordinea bipolară a fost marcată de mai multe momente sensibile, să ne amintim că o ordine tripolară este de cele mai multe ori instabilă.
imagine: Wikimedia Commons

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *