Mafia permiselor este vinovată de mulți morți

Mafia permiselor este vinovată de mulți morți

Desconsiderarea legii este sport național în România. Pe lângă proasta reglementare și, în secondar, niște probleme de infrastructură, aceasta contribuie la cel mai mare număr de victime în trafic din Europa la nivel național, în timp ce suntem în Uniunea Europeană.

Mulți oameni nevinovați mor în accidente apărute din aceste motive pe lângă o serie de factori individuali, încurajați la nivel societal (doar câteva exemple: merge urcatul la volan după o mică băutură care nu se simte; nu e nimeni pe drum astăzi; ignorarae pericolului oboselii; condusul până la vârste înaintate – un șofer de 97 de ani a lovit un pensionar de 74 de ani la Timișoara și a fugit de la locul accidentului).

Astăzi, însă, DNA mi-a făcut o bucurie când a publicat anunțul despre finalizarea unui dosar legat de mafia permiselor, de data aceasta la Suceava. Surpriza este faptul că apare și discuția despre cum unii ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne erau parte a rețelei de criminalitate organizată, pe lângă un șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări plus instructori, intermediari ai școlilor de șoferi nu numai.

Atenție, vorbim de o perioadă în care România era deja în Uniunea Europeană. De fiecare dată când auziți subiectul Schengen, este bine să ne amintim de aceste cazuri. Este unul dintre motivele tehnice pe care România nu le îndeplinește – este vorba de domnia legii și aplicarea legii – astfel încât să obțină aprobarea în Consiliu pentru Schengen. MCV-ul este doar un asterix în povestea aceasta care mai amintește din când în când despre problemele existente. În realitate, piedicile reale țin de aceste mafii existente și la nivelul „organelor legii”. Să nu credeți că nu sunt cunoscute cazurile la nivelul autorităților din Europa de Vest.

În Europa de Vest, în general cei care nu respectă regulile de circulație rutieră sunt fie români, fie maghrebieni. Este parte a cunoașterii comune a locuitorilor de acolo, nici nu este nevoie de verificări. Și există și motive. Probleme încep de acasă deseori.

Povestea aceasta mi-a mai amintit de alte cazuri. După un examen pentru permisul de conducere acum foarte mulți, am văzut un grup care aștepta alți examinați cu un curcan, evident curcanul scos într-o sacoșă de rafie dintr-un portbagaj. Lumea era fericită. Ulterior, la o bere un fost coleg de liceu, am descoperit și care erau prețurile pentru permise. Vorbim de acum 10-11 ani într-un județ care nu a fost în prim-planul curățeniei mafiei din zona de permise.

P.S.: Cu o floare nu se face primăvară.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *