Macron la WEF18: Cooperare și un nou multilateralism

Macron la WEF18: Cooperare și un nou multilateralism

Angela Merkal a susținut cauza multilateralismului la Davos, subliniind că acțiunea unilaterală și unilateralismul nu sunt soluții. Apoi a venit discursului președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a susținut puternic multilateralismul, adâncirea integrării internaționale și poziționarea Franței, începând cu reformele propuse.

Dacă este vreun discurs care arate cum arată liberalismul secolului 21, discursul lui Macron de la World Economic Forum este exemplar.  Deși are aproape o oră, este strict și la obiect de la un capăt la altul. De asemenea, mesajul președintelui francez, deși destinat întregii lumi, a venit dintr-o ipostază familiară. Vorbește deschis despre criza globalizării și a capitalismului și propune soluții.

Subiectele sale includ economia și finanțele, reforme structurale în Franța, aprofundarea integrării europene, cooperarea pentru dezvoltare, schimbările climatice, politicile pentru încurajarea și difuzia inovației, protejarea celor uitați de globalizare, corectarea mecanismelor globalizării, revenirea la principii, coeziune socială, responsabilitate socială, dezvoltare sustenabilă, cooperare internațională în domeniu taxării, datoria de a investi și nu numai. În zona politicii internaționale, critică competiția între marile puteri și propune o reînnoire a multilateralismului.

wef 2018
Copyright imagine: World Economic Forum / Mattias Nutt

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *