Macron a ales să fie președintele întregii Franțe

Macron a ales să fie președintele întregii Franțe

Fermierii francezi și o bună parte din mediul rural s-au aflat printre susținătorii candidatei Frontului Național, Marine Le Pen, în cadrul alegerilor prezidențiale franceze.

Discursul protecționist are un impact important asupra agriculturii franceze, autoritățile naționale completând masiv subvențiile europene care vin în sprijinul agriculturii.

La doar o lună după alegerea sa ca președinte al Republicii Franceze, Emmanuel Macron face o vizită la un liceu agricol. Recunoaștem că este o strategie bună de imagine, dar nu înseamnă doar aceasta.

Înseamnă că a ales să fie președintele întregii națiunii și să acorde atenție disfuncționalităților evidențiate în campanie inclusiv de adversarii săi politici.

După alegerea sa, a preluat o serie de teme care, în mod natural, ar fi fost mai aproape de soluțiile cu care venea Le Pen. Problema dumpingului social a fost adusă în discuție de Macron, iar acum a mers la un liceu agricol.

macron franta
Image credit: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Este un exemplu pentru ceea ce ar trebui să facă și președinții români. Ni-l putem imagina pe Iohannis vorbind despre soluții la problemele evidențiate de stânga? Sau pe Dragnea promovând statul de drept? Dificil. Nu este imposibil, dar este dificil de imaginat și chiar și de realizat într-un sistem politic polarizat, întemeiat pe relații clientelare și pe patronaj politic.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.