Mă întreb ce fac procurorii în cazul ministrului Sănătății

Mă întreb ce fac procurorii în cazul ministrului Sănătății

 
Ministrul Sănătății din Guvernul Orban a fost directorul medical al unui companii private care oferea servicii medicale. La câteva zile după numire, prim-ministrul Orban numea director executiv al companiei amintite în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurării de Sănătate (CNAS), principalul finanțator al serviciilor din domeniu. Bănuiesc că numirea președintelui CNAS are și avizul ministrului Sănătății (?). CNAS administrează un buget de vreo opt miliarde de euro anual, una dintre cele mai bogate organizații din țară, finanțată în principal din contribuțiile asiguraților. CNAS are relații operaționale și financiare cu firma amintită, în sensul finanțării unor servicii oferite.
După ce a fost numit membru al Guvernului României, ministrul Sănătății a semnat un contract de muncă cu firma care prestează servicii medicale amintite.
 
După o lună, Guvernul Orban propune o ordonanță de urgență fundamentată la mișto care permite accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici ai programelor naționale de sănătate, continuând continuă privatizarea sistemului de sănătate începută de Guvernul Dăncilă. Trecem peste elemente fundamentale precum fundamentalrea măsurii, monitorizarea și controlul în sistem, corupția generalizată din sistemul de decontări, cazurile frecvente de fals din sistemul privat de sănătate, ineficiența sa și parazitarea instituțiilor publice. Practic, angajatorul paralel al ministrului Costache (unde a fost director împreună cu actualul președinte al CNAS) va fi printre principalii beneficiari ai schimbării modalității de alocare a fondurilor publice decontate de CNAS, condusă tot de un fost director al angajatorului respectiv.
 
1. Conflict de interese este puțin spus pentru situația de mai sus.
Este un caz clasic de „state capture” într-un domeniu, dovada unui stat slab capturat de grupuri de interese care au interese diferite față de cele publice și folosesc instituțiile capturate pentru a extrage rente și a beneficia de tratamente privilegiate, chiar și  de capacitatea de face regulile din domeniu, departe de ochii lumii.
2. La B1 TV, ministrul Sănătății a spus că operează gratis, deși în contractul din spațiul public este vorba de un contract de peste de 20.000 de lei. A primit remunerația în ultimele luni? Firma la care lucrează pare în centrul unui scandal de fals, iar ministrul complice. Altă întrebare este dacă a prestat orele respective. Sau în ce măsură vorbim de trafic de influență.
3. Modul în care au capturat conducerea reglementatorului din domeniu, a principalului finanțator din domeniu și au promovat legislație pare destul de organizat. Sper că nu vorbim de vreo înțelegere sau vreo discuție între cele trei părți în acest scop după sosirea pe funcție a ministrului în acest scop, căci deja nu mai vorbim de conflict de interese, ci de infracțiuni serioase de corupție. Mai mult, a știut angajatorului paralel al ministrului Sănătății de pregătirea ordonanței amintite anterior publicării sale?
 
Câteva întrebări care își așteaptă răspunsul și acțiunea autorităților.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *