Lumea inversată. Erdogan dă lecții de antirasism

Lumea inversată. Erdogan dă lecții de antirasism

Reacția la scandalul din jurul lui Sebastian Colțescu la meciul dintre PSG și Bașaksehir este un bun studiu de caz privind lumea întoarsă cu susul în jos. Trec pe lângă reacțiile absurde în care românilor li se recomande să își schimbe limba pe care o vorbesc pentru că negru înseamnă negru, peste cele în care este acuzată discriminare unde nu există, și chiar și peste reacția politicianului Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care acuză rasism, dar nu explică de ce e rasism acolo. Sunt și altele. Arhiva Facebook și Twitter este plină de reacții deplasate.

Sebastian Colțescu are cariera profesională încheiată în spațiul internațional după acest eveniment, la fel ca profesorii americani care îndrăznesc să vorbească în campusurile americane despre valorile Iluminismului și ale liberalismului clasic. Nici nu va avea parte de un proces corect. Instituțiile care ar trebui să îl judece în mod echidistant s-au pronunțat deja. UEFA, FRF și CTP l-au acuzat deja în spațiul public, deși răspunsul său nu  a fost ascultat. Meciul s-a încheiat pentru că un fotbalist a avut crize de identitate, iar suporterii turcilor nu aveau cum să nu profite de această schemă. Nu exclud nici folosirea de către statul turc a unei armate de trolli cu această ocazie, căci erau prea multe conturi false active acolo. Personal, nu exclud ca acest scandal să fi fost fost și provocat cu intenție.

Social media a eșuat în a respecta standardele comunității. Pe lângă jigniri, am văzut cu Facebook și Twitter au lăsat la liber amenințările cu moarte venite la adresa lui Sebastian Colțescu, precum și incitarea la ură la adresa românilor (a fost o largă discuție în trend despre români și limba română, în care aceștia nu aveau dreptul nici măcar să se apere, nu mai spun de explicat). Am văzut și apeluri la genocid și crime împotriva umanității lăsate liber de Twitter. Acestea vor rămâne acolo și vor atrage și alți simpatizanți. Hackerii turci au ieșit și au furat identitatea lui Coltescu de pe Instagram si i-au spart contul, un lucru foarte ilegal.

Când dictatorul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, iese în față știi sigur că este o miză politică importantă. Erdogan le-a spus jucătorilor echipei din Turcia să nu mai intre pe teren. Același Erdogan, împreună cu alți oficiali de stat – printre care ministrul de externe. În mass-media apar relatări inclusiv despre faptul că Erdogan a ordonat jucătorilor să nu mai intre pe teren. Practic, politicul se implică într-o relație contractuală privată pentru niște obiective ale statului turc. A doua zi, Erdogan continuă atacurile împotriva Franței. De fapt, acuză acest incident din Champions League ca având legătură cu rasismul din Franța. Este o luptă a sa cu Franța.

Faptul că Erdogan spune că „în mod necondiționat, este împotriva rasismului și discriminării în sporturi și în alte zone ale vieții” este de zona fantasticului. Vorbim de cel care a spus că drepturile omului trebuie să fie sub obiectivele de stat de securitate națională. De cel care nu spune nimic de genocidul împotriva musulmanilor uiguri în China, despre negrii pe care îi folosește ca sclavi în diferite zone de afaceri din Turcia, care comandă crime împotriva umanității având kurzii ca victime și care nu recunoaște genodicul armean, comis tot de turci. Și, nu în ultimul rând, care nu spune nimic de acțiunile de curățare etnică din caucaz făcute de azeri cu sprijinul de la Ankara. Lumea inversată. Erdogan dă lecții de antirasism.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *