Logică de Piața Victoriei: 7 octombrie

Logică de Piața Victoriei: 7 octombrie

Pe 7 octombrie suntem chemați la vot. Are loc referendumul privind propunerea de modificare a Constituției prin schimbarea definiției familiei, înlocuindu-se sintagma privind căsătoria între soți cu cea privind căsătorie între un bărbat și o femeie.

În acest context, logica de Piața Victoriei promovată la cald de susținătorii și simpatizanții celor din Piața Victoriei de pe 10 august (de-asta i-am și spus logică de Piața Victoriei) a fost să alunge urmele de rațiune și să facă un pariu. Ei îndeamnă lumea să boicoteze referendumul, sperând că nu va trece pragul electoral. Pragurile, de fapt.

Pariul a mers în 2012, când s-a încercat suspendarea președintelui Băsescu, neparticipând 50% din alegătorii înscriși pe listele electorale la vot.

Între timp s-au schimbat regulile jocului, schimbate de cei care au pierdut pariul în 2012, alianța PSD-PNL (USL). O lege adoptată de PSD și PNL (erau la guvernare la acea vreme) prin care era modificat pragul pentru validitatea referendumului a fost trecută. Inițiativa care ajunge la vot pe 7 octombrie nu exista atunci, nimeni nu se gândea la ea. Am avertizat din 2013 asupra acestei schimbări, am fost împotriva ei, fără să mă gândesc că am putea să discutăm în 2018 despre redefinirea familiei sau despre mesajul „fără penali”.

Înainte, referendumul era valid dacă participau cel puțin 50% din alegătorii înscriși pe listele electorale permanente. Acum, este valid dacă participă 30% din alegătorii înscriși pe listele electorale permanente. Rezultatul este valid, dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei inscriși pe listele electorale permanente.

30% înseamnă vreo 5,6-5,7 milioane de cetățeni români care să meargă la vot. 25% voturi valabil exprimate înseamnă vreo 4,7 milioane de voturi.

Boicotul este un pariu pentru că prezența pentru asigurarea pragului va fi asigurată. Succesul boicotului înseamnă să crezi că vor merge la vot mai puțini oameni decât la alegerile europarlamentare. Culmea, apelul la boicot vine tocmai de la cei care au pierdut alegerile din 2016 la cel mai mare scor din ultimele două decenii, pe o prezență foarte mică la vot.

Boicotul votului de pe 7 octombrie înseamnă este un calcul irațional, având în vedere că ai nevoie doar de 5,6-5,7 milioane de oameni la vot. Ce înseamnă acest număr? Să vedem:

  • Inițiativa Coaliției pentru Familie a strâns vreo 2,8-3 milioane de semnături pentru inițiativa de revizuire. Acest număr de voturi pentru dintr-un total de 5,7 milioane de oameni însemană că inițiativa a trecut;
  • La alegerile europarlamentare din 2014 au fost 5,9 milioane de persoane. În 2009 au fost cinci milioane. Alegerile europarlamentare sunt cele mai plictisitoare alegeri din istoria recentă a României pentru cetățeanul de rând și cele în care partidele depun cel mai mic efort, iar miza directă este extrem de mică, mai mică decât modificarea Constituției.
  • Circa 75-80% dintre cei care merg la vot spun că sunt de acord cu această modificare, după o serie de sondaje de opinie. Aprobarea este mare și în rândul celorlalți.
  • Diaspora nu va mai salva pe nimeni, diferit față de alegerea lui Traian Băsescu în turul al doilea din 2009 la prezidențiale sau pe Klaus Iohannis în același tur. Majoritatea este în favoarea modificării și, probabil, se va implica puternic în campanie pentru susținerea modificării Constituției.
  • Parlamentul este pentru redefinire. 85% din deputați și 94% din senatori au votat pentru aprobarea inițiativei.
  • Victor Ponta a obținut în turul al doilea din 2014 aproximativ 5,3 milioane de voturi, iar Klaus Iohannis aproximativ 6,3 milioane de voturi. Inițiativa are nevoie de participarea doar a echivalentului electoratului unuia de atunci pentru a trece, cu aproximație.
  • Referendumul lui Viktor Orban din 2016, în Ungaria, a fost câștigat de opoziție prin boicot pentru că pragul de prezență la vot era de 50%, nu de 30%, la fel ca în România în 2012.

Logica de Piața Victoriei este defectă.

Democrația este despre alegeri, despre dezbateri politice, inclusiv pe subiectul acesta de modificare a Constituției, despre convins oameni și exprimat opțiuni, despre raționalitate în deciziile luate. Nu este despre boicot, emigrat, aruncat cu pietre în jandarmi sau scandal în Parlamentul României.

Mi-am notat în calendar ziua de 7 octombrie. Merg la vot. Hai la vot!

*sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Logică de Piața Victoriei: 7 octombrie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *