Lobotomizarea societății civile

Lobotomizarea societății civile

Îmi este dificil să înțeleg exaltarea de către o largă parte a societății civile din România a deciziei (nedefinitive) a Curții de Apel București privind statutul de colaborator al fostei Securități a fostului președinte al României Traian Băsescu în anii de formare profesională. Problema pe care o am nu este dacă a fost sau nu Traian Băsescu colaborator al Securității, ci că se încearcă încă o data rescrierea istoriei ultimelor decenii în jurul unei singure persoane, evident cu conotații negative. Sunt reluate aceleași idei de la suspendarea sa, de la terminarea mandatului și nu numai, dar aceasta este numai o parte a discuției.

Titlul acestui articol de opinie este mai dur decât ar trebui, dar altfel nu îmi explic cum societatea civilă contribuie la distribuirea unei dezinformări la scară națională, fără nuanțe, fără prezentarea opiniei celeilalte părți, fără evidențe contextuale. Este un titlu dur pentru că, desi mai sunt multe de făcut pentru a avea o democrație modernă, cei care acum distribuie sentința nu vor distribui cu același entuziasm decizia de la următoarea curte și, din păcate, nu explică. Este trist titlul pentru că România a avansat la capitolul libertăți în timpul mandatelor președintelui Traian Băsescu, iar acum se încearcă rescrierea istoriei recente printr-o serie de manevre politice care distorsionează adevărul. Menționez, desigur, că avem nevoie de o decizie definitivă și totodată de o clarificare a unor diferențe tehnice, cum ar fi cea dintre activitatea de contrainformații militare în cadrul unui regim politic prin intermediul sistemului de securitate națională și activitatea de poliție politică folosită de un regim pentru menținerea puterii pe baza represiunii.

Suntem în septembrie 2019, în pregătirea campaniei electorale pentru alegerea președintelui, iar cel mai mare rău public în discursul „elitist” a ajuns fostul președinte, evident legat de toate relele făcute de toate persoanele care puteau fi asociate cu acesta. Este acuzat de degradarea democrației, deși lumea uită puciul eșuat din vara 2012, când toate capitalele occidentale au fost șocate de demersurile anti-democratice ale alianței politice PSD-PNL. Unii ar putea aduce în discuție momentul în care apare această discuție, corelat cu candidatul susținut de fostul președinte la alegerile prezidențiale, un candidat care incomodează toate formațiunile politice.

Revin la lobotomizarea societății civile. Aceasta pare că a uitat câteva elemente clasice ce o face să fie „civilă”, nicidecum o adunare de oameni cu mișcări browniene sau partizane pe anumite teme. Dintre acestea amintesc câteva: chestionare liberă, critică, ascultarea și a celeilalte părți, beneficiul îndoielii și prezumția de nevinovăție, imparțialitate narativă, valoarea adevărului, respectul pentru acuratețea faptelor, neapelarea la metode precum asasinarea caracterului și altele. Intenționat sau nu, toate acestea au fost uitate. Societatea civilă devine societatea de-a valul, cu activiști propagandiști și scopuri partizane, cu tactici de murdărire a reputației pentru atingerea scopului final.

Am uitat, în aceste rânduri, să adaug atacurile ad hominem sau vinovăția prin asociere, metode false de argumentare folosite împotriva celor care indică erorile acuzatorilor. Oricine va ajunge să scrie un articol asemenea acestuia vor fi vinovați de erezie. Dar există un motiv pentru care scriu aceste rânduri, necesitatea dezbaterii. Nu poți avea dezbatere cu o singură perspectivă sau cu o singură linie narativă, nu într-o societate democratică, bazată pe pluralism politic. Iar dezbaterea este necesară, căci, cum spunea și Sofocle acum peste 2.400 de ani, tăcerea sprijină rechizitoriul acuzatorului.

Însă primii care ar trebui să promoveze principiile și ideile amintite mai sus sunt cei din societatea civilă. Altfel totul se reduce la un ping-pong între adepții mai multor partied, în care nu mai contează nimic, în special dreptatea și adevărul.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *