Lipsa de preocupare

Lipsa de preocupare

Doi cetățeni români au fost printre victimele atacurilor teroriste de la Londra și Stockholm. Acum două zile, mass-media britanică și o parte a celei internaționale (vezi The Guardian, printre multe altele) deplângeau situația tinerei din Constanța care a murit în urma atacului de pe Podul Westminster. În atacul de vineri din Stockholm, un alt cetățean român a fost rănit, deocamdată fiind în spital. Noroc cu mass-media suedeză (Expressen) și altor portaluri (Washington Examiner) și cu Antena 1 că am aflat de acest caz.

Desigur, este Ministerul Afacerilor Externe care a trimis un diplomat la spitalul respectiv și este gata să acorde asistență consulară. Până la urmă, își face treaba de a veni în sprijinul cetățenilor români din afara granițelor.

Alte așteptări aveam din partea parlamentarilor români membri în Comisia pentru comunităților de români din afara granițelor țării. Dacă în primul caz vorbeam de un turist, în al doilea caz vorbeam de o persoană care își desfășura activitatea de ceva timp în cadrul comunității românilor din Suedia.

Unul dintre rolurile Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării ține de „problemele privind strategia dezvoltării relaţiilor dintre instituţiile statului român şi comunităţile de români din afara graniţelor ţării”.

Însă strategie rămâne un subiect necunoscut, la fel și ceea ce înseamnă probleme. Cazul atacului în urma căreia un cetățean român a fost rănit și spitalizat arată două lucruri:

  • nepăsarea deputaților din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării față de adevăratele problemele cu care se confruntă comunitățile de români de acolo – ce va face după ce va ieși din spital? Nu am văzut niciun mesaj pe paginile Facebook ale membrilor Comisiei față de această persoană care vine cu contribuții în țară, fiind plecată de o perioadă de timp.
  • lipsa unei strategii pentru multe comunități de români din afara granițelor. Este clar că strategia de ping-pong între state cu cetățenii nedoriți de ambele părți trebuie să se încheie și, surprinzător, există câteva soluții pe termen lung ce țin de integrarea și valorificarea potențialului membrilor acestor comunități chiar la nivel interstatal.
people oameni strada multime
sursa imagine: people walking/Shutterstock.com

La nepăsarea parlamentarilor responsabili față de cazuri particulare mă așteptam (puțini sunt cei care au o poziție proactivă, nu reactivă în cel mai bun caz), noroc că sunt instituții care funcționează în menținerea unui anumit stadiu al ajutorului (cazul MAE), dar nu este suficient. Apare și rolul legislativului de a colabora cu parlamentele din alte state pentru crearea unor strategii sau a cadrului pentru strategiile necesare pentru rezolvarea situației. Ce strategie avem pentru integrarea cetățenilor alungați din țară la cerșit?

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Lipsa de preocupare”

  1. Ati aflat cine este persoana din Suedia si ce activitati presta? Nu vom avea implicare din partea autoritatilor pana nu schimbam mentalitatea si pana nu punem cetateanul pe primul loc. Cat timp ridicam osanale investitorilor straini si capitalului nu vom avea interes pentru cetatenii romani.

Comments are closed.