Lipsa de credibilitate în politica externă

Lipsa de credibilitate în politica externă

Lipsa de credibilitate în politica externă limitează opțiunile politice ale unui stat. Studiul de caz oferit este recentul scandal dintre România și Ungaria în privința dosarului școlii de la Tîrgu Mureș, în care Ungaria și-a schimbat la 180 de grade poziția privind sprijinul aderării României la OECD cu două zile înainte de vot.


Personal, consider că abordarea României a fost nepotrivită, dar nu cred că un vot negatiiv din partea Ungariei reprezintă sfârșitul lumii, având în vederea realitatea socială și politică din țară.

În prezent, cele mai slabe state din OECD sunt Grecia și Portugalia, state în care nivelul de trai rămâne mai ridicat decât cel din România și cu instituții politice puțin mai dezvoltate. Dacă politica internă va fi una serioasă, poate în 5-10 ani aderarea va veni ca o reflectare a realității.

Mai mult, nu știu cum se face de răsar toți provocatorii în același timp, fie că vorbim de scandalul micilor de la Kaufland, de incendierea steagului de la meciul de la Eurobasket, de limitarea opțiunilor familiilor fix cu câteva zile înainte de începerea școlii în acest caz.


Perspectiva personală asupra modului în care ar trebui să se poziționeze Guvernul României este descrisă mai jos și pe Facebook:

Guvernul României trebuie să aibă o poziție clară și publică, transmisă tuturor partenerilor, în privința scandalului actual cu Ungaria privind suspendarea pe o perioadă nedeterminată a sprijinului privind aderarea la OECD: „niciun act de corupție nu este tolerat; corupția este o amenințare la adresa securității naționale”.

Din păcate, actualul guvern al României nu este credibil pentru a oferi acest mesaj, iar reacția Ministerului Afacerilor Externe prin precizarea necesității respectării principiului independenței justiției este timidă și, din nou, lipsită de credibilitate.

Un secretar de stat de la Budapesta spune că votul Ungariei contează (ceea ce e adevărat) pe 8 septembrie, când se va vota calitatea de membru. Legătură făcută cu acest dosar este într-adevăr inadecvată și nefericită, însă inspirată din partea celor de la Budapesta, o modalitate de a pune presiune și de a obține niște compromisuri într-un moment cheie, dar nu este totul.

Aderarea la OECD este un obiectiv prioritar de politică externă pentru România de câțiva ani buni, însă nu văd nicio problemă dacă cineva va spune nu acum și mai amână câțiva ani pregătirea pentru acest moment.

Din contră, cred că va face un bine României, având în vedere disfuncționalitățile unor instituții și reguli imitate, ținute doar de formă, pentru a spune că sunt îndeplinite criteriile de aderare la OECD.


romania harta europa
sursa imagine: Romania | Shutterstock.com

Resurse suplimentare:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.