Lipsa datelor creează obstacole pentru copiii în mișcare

Lipsa datelor creează obstacole pentru copiii în mișcare

În 2016, 12 milioane de copii la nivel global erau refugiați sau solicitanți de azil, iar aproximativ 23 de milioane de copii erau catalogați ca IDPs – persoane strămutate intern, 16 milioane care rezultat al conflictelor și 7 milioane ca rezultat al dezastrelor naturale. Dacă adunăm cele două numere, obținem cu aproximație populația Marocului sau a Canadei.

UNICEF, UNHCR, IOM, Eurostat și OECD atrag atenția asupra importanței colectării datelor pentru înțelegerea migrației de la nivel global și dezvoltării unor politici adecvate pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile precum copiii. Organizațiile amintite precizează că nu se știu prea multe despre copiii în mișcare, incluzând vârsta și sexul, de unde vin și unde merg, dacă se mută cu familiile sau singuri, de vulnerabilități au și alte informații.

Această criză a colectării și disponibilității unor date, incluzând calitatea lor, stă la baza apelului la acțiune lansat de UNICEF, UNHCR, IOM, Eurostat și OECD, apel intitulat „Protejarea copiilor în mișcare începe cu date mai bune”, prin care sunt îndemnate statele membre să prioritizeze acțiuni pentru soluționarea acestor lipse și decalaje de evidențe.

Dacă în multe state, datele furnizate nu includ informații de bază precum originea, vârsta și sexul migranților și refugiaților, dacă călătoresc acompaniați, în familie sau singuri, există situații în care datele sunt și mai greu de găsit, precum cazurile copiilor care călătoresc nedocumentați peste granițe, migrează sau sunt strămutați interni.

Necunoașterea datelor are impact atât asupra informațiilor statistice colectate – precum subraportările sau lipsa contorizării mișcărilor de populație și a deceselor, cât și asupra măsurilor de intervenție, punând piedici măsurilor prin care aceștia pot fi ajutați, incluzând soluții pentru integrarea socială și pe piața muncii a acestora sau pentru oferirea unor servicii de bază precum cele de educație și sănătate.

De exemplu, UNHCR are înregistrate informații privind vârsta populației refugiate doar în 56% din cazuri, doar 20% din țările și populațiile cu persoane strămutate datorită conflictelor dezagregă datele în funcție de vârstă.

Recomandările publicate pe 15 februarie 2018 de UNICEF, UNHCR, IOM, Eurostat și OECD conțin includerea în compactele globale privind migrația și refugiații a unor considerații specifice copiilor precum:

  • dezagregarea datelor pe vârstă și sex;
  • acoperirea unor elemente cheie referitoare la copiii afectați de migrație și strămutări;
  • îmbunătățirea folosirii datelor existente și partajarea lor;
  • coordonarea eforturilor privind datele la nivelul țărilor și granițelor;
  • sporirea eforturilor pentru colectarea și analizarea datelor privind copiii.
unicef copii tren macedonia
imagine: © UNICEF / Georgiev

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.