Libertatea presei în lume. Unde stăm?

Libertatea presei în lume. Unde stăm?

Libertatea presei este esențială într-un regim democratic, gândindu-mă la realul libertății presei, nu la aparența de presă liberă. Pe lângă rolul democratic, de „supraveghetor” al puterii, de informare și de avertizare a cetățenilor asupra riscurilor și abuzurilor, presa are și alte roluri – la fel de importante – de conștientizare asupra diferitelor aspecte din societate, de promovare a transpareneței – cu privire la instituții publice, dar și la agenți economice și cetățeni, de încurajare a dezbaterii, printre altele.

Nu este o vreme prea bună pentru presă. Inclusiv în Europa, problemele pe care le are presa au crescut în ultimii ani, de la pericolele fizice cu care se confruntă jurnaliștii pe teren (de la interzicerea accesului la informații, intimidări și amenințări la cazurile în care aceștia suferă sau chiar sunt asasinați pentru ceea ce fac – a se vedea cazurile din ultimii doi ani în care trei jurnaliști europeni au pierit în lupta cu corupția: malteza Daphne Caruana Galizia, slovacul Jan Kuciak, bulgara  Viktoria Marinova) la probleme sistemice ce țin de finanțarea activității de presă, cadrul legislativ, asigurarea drepturilor fundamentale, concentrarea proprietății asupra canalelor media și nu numai.

Organizația Reporteri fără Frontiere a publicat indexul anual al libertății presei. Indexul RSF evaluează starea jurnalismului în 180 de țări și teritorii în fiecare an. Acesta măsoară libertatea pe care o au jurnaliștii pe baza unei evaluări a pluralismului, independenței media, calității cadrului legislativ și siguranței jurnaliștilor. De precizat că nu este un indicator al calității jurnalismului în aceste țări.

Autorii au observat că numărul de țări considerate sigure pentru activitatea jurnalistică în deplină siguranță a continuat să scadă, ostilitatea liderilor politici la adresa jurnaliștilor a incitat la acte crescânde de violență și a alimentat frica, iar regimurile autoritate continuă consolidarea controluluia asupra mediei.

Deloc întâmplător autorii însoțesc titlul indexului de anul acesta de sintagma „mecanica fricii”. Doar 8% din statele lumii sunt acum într-o situație bună pentru media, iar cele mai importante deteriorări ale libertății presei au fost simțite în ultima perioadă în America de Nord, de Sud, în Uniunea Europeană și Balcani.

Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda, Danemarca, Elvenția, Noua Zeelandă, Jamaica, Belgia și Costa Rica compleatează primele zece locuri în indexul libertății presei, cu semnificative diferențe față de anul precedent, în principal în scădere pentru cea mai mare parte a statelor amintite.

România se află pe poziția 47 în acest an, în scădere cu trei poziții, după Botswana, Tonga și Chile, cu o poziție similară cu a Statelor Unite (locul 48, la o diferență irelevantă). Sunt câteva state din Uniunea Europeană care ocupă poziții mai slabe în privința libertății presei. Topul statelor din UE cu cea mai proastă situație a libertății presei este dat de de Bulgaria (locul 111), Ungaria (locul 87), Malta (locul 77), Croația (locul 64) și Polonia (locul 59).

Turkmenistan, Coreea de Nord, Eritrea, China, Vietnam, Sudan, Siria, Djibouti, Arabia Saudită, Laos, Iran, Cuba, Yemen, Bahrain, Azerbaijan, Guinea Ecuatorială, Somalia, Egipt și Libia sunt statele în care presa este într-o stare gravă.

imagine: RSF

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *