Libertatea îndeamnă la responsabilitate: episodul COVID-19

Libertatea îndeamnă la responsabilitate: episodul COVID-19

Am pierdut câteva zeci de minute răscolind prin arhiva Facebook a grupului anonim care promovează intens protestele din aceste zile împotriva măsurilor anti-COVID-19. Ieri, în prima zi de după starea de urgență, a avut loc un astfel de protest în Piața Victoriei. Fiind un susținător al libertăților democratice nu am nicio problem cu organizarea unui protest, indiferent de cât de idioată este tema acestuia. Dar sunt un susținător al unei organizări adecvate a protestului – am mai spus acest lucru și cu alte ocazii, 10 august, de exemplu.

imagine: digi24.ro

Ceea ce am văzut aici nu a fost un protest, ci o ieșire la bârfă în Piața Victoriei, cu nerespectarea regulilor de siguranță epidemiologică. În mod normal, acești oameni ar trebui să fie amendați. Dar, cu voia Guvernului și a Parlamentului, ne aflăm, doar în zilele cu astfel de proteste planificate, într-o stare neclară din punct de vedere legal în privința regulilor care se aplică. Iar neclaritatea este brand național, întrucât îndeamnă la „artificii” (după cum ne spune recent chiar viceprim-ministrul Guvernului României) și atunci când nu este cazul.

Bârfa din Piața Victoriei ridică semne de întrebare privind modul în care a fost organizat evenimentul. În mod legal și normal, este nevoie de o declarare a protestelor și de obținerea unei aprobări din partea autorităților. Este nevoie de o cunoaștere a potențialilor participanți de către organizatori. Este nevoie de implicarea organizatorilor și a autorităților pentru desfășurarea acțiunii de protest în condiții de siguranță. Iar toate aceste elemente trebuie justificate în momentul în care se acea notificare pentru autorități. Vedem din imaginile transmise de la fața locului că acestea nu au fost respectate. Dar au fost amintite? Cum, în stare de alertă, sute de oameni se adună în Piața Victoriei fără niciun mijloc de protecție? Cum s-a dat acea autorizație? Într-o țară normal, acest lucru ar stârni o anchetă disciplinară a celui care a analizat cazul și depus referatul pentru aprobare, astfel încât să fie cunoscute motivele pentru care s-au considerat îndeplinite criteriile de organizare a manifestației. Și a celor care au semnat pentru aprobare. Pare că nu se întâmplă nimic aici, desi sute de oameni s-au strâns și au încălcat în cazul unui protest organizat regulile de bază precum cele de distanțare social.

Această manifestare a fost o scamatorie. Este și o provocare. Sfidăm regulile pentru că putem și nu aveți ce să ne faceți ca principiu de funcționare.

Pericolul reprezentat de COVID-19 impuneau ca organizatorii să aibă o listă a tuturor celor prezenți, astfel încât să facilitezi detectarea contacților în cazul în care în următoarele două săptămâni vreun participant este detectat pozitiv cu SARS-COV-2. Impunea respectarea cu strictețe a regulilor de distanțare socială, chiar dacă tocmai aceste reguli erau contestate.

Modelul de organizare a acestor proteste, de la ideologie la interacțiuni, este specific extremelor americane. Am văzut cazuri similare în Nevada, New Hampshire, Utah, Indiana, Maryland, Wisconsin și altele. Multe au avut o participare redusă ca în cazul celui din București. Dar nu degeaba SUA are 25.000 de cazuri confirmate pe zi. Până și în Texas, unde au avut loc proteste similare, au avut peste 1.300 de confirmări în ultimele 24 de ore, desi este unul dintre statele relativ spațioase din punct de vedere al organizării orașelor.

Libertatea îndeamnă la responsabilitate. Faptul că nu ești pe patul de spital sau la terapie intensivă nu înseamnă că poți să distribui liber virusul către alte persoane, fie că ești în Piața Victoriei, la coadă la Mega Image sau în parcul aglomerat de lângă bloc.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *