Legătura dintre politica comercială a UE și promovarea drepturilor omului

Legătura dintre politica comercială a UE și promovarea drepturilor omului

Ultimul raport al Uniunii Europene privind impactul sistemului generalizat de preferințe (SGP) arată cum politica comercială a Uniunii Europene încurajează dezvoltarea economică, drepturile omului, justiția socială și protecția mediului.

Acest sistem este principalul instrument comercial al UE pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, oferindu-le acces privilegiat la piață, în funcție de nevoi, prin trei instrumente, ținând cont de nevoile țărilor beneficiare.

În 2016, importuri de 62,6 miliarde de euro au intrat în Uniunea Europeană prin intermediul acestor instrumente, beneficiarii principali ai acestor formule fiind India (21%), Vietnam (18%), Bangladesh (9%),  Indonezia (8%), Ucraina (6%), Nigeria (6%) și Irak (6%).

Sistemul generalizat de preferințe acționează prin trei instrumente:

  • SGP standard, prin care sunt oferite reduceri pentru taxele de import pentru în jur de 66 % din totalul categoriile de produse din 23 de țări;
  • SGP+, un instrument special pentru dezvoltare sustenabilă și bună guvernare, prin care sunt prevăzute eliminarea taxelor vamale pentru 2/3 din produsele provenite din 10 alte țări vulnerabile care s-au angajat să pună în aplicare 27 de convenții internaționale privind drepturile omului, drepturile lucrătorilor, protecția mediului și buna guvernanță;
  • „Everything but arms” (EBA), prin care sunt eliminate taxele vamale pentru aproape toate produsele provenite din 49 de țări dintre cele mai puțin dezvoltate, mai puțin pentru arme și muniții.

Prin aceste acorduri comerciale preferențiale sunt vizibile atât rezultate în termeni economici – comerțul, impact vizibil prin creșterea exporturilor acestor țări, cât și rezultate în zone politico-sociale – noi angajamente, reglementări și măsuri luate de state pentru protecția drepturilor omului.

Raportul amintit indică progrese în domenii precum: munca forțată, munca copiilor, sănătate, educație, anticorupție, emanciparea femeilor, tortura, traficul ilegal de droguri, schimbările climatice, protejarea speciilor pe cale de dispariție, dezvoltarea societății civile.

Comisia Europeană amintește poziția vicepreședintelui Federica Mogherini privind acest raport, în care expune legătura dintre democrație și libertăți – economie și societate – securitate și sustenabilitate:

„Atunci când democrația și libertățile fundamentale sunt garantate, economiile noastre sunt puternice, societățile noastre sunt reziliente, securitatea noastră este durabilă și dezvoltarea noastră are mai multe baze solide. Sistemul generalizat de preferințe completează angajamentul politic al Uniunii Europene cu partenerii săi. Ca urmare, am contribuit la consolidarea societății civile și a vocilor independente, precum și la o mai bună protecție a drepturilor omului prin intermediul legislației naționale din țările partenere. Vom continua să conlucrăm cu partenerii noștri, să investim în respectarea drepturilor omului, în activitatea societății civile, în societăți deschise – pentru a garanta o securitate durabilă pentru toți.”

Pentru cei interesați, raportul este disponibil aici. Cuprinde lista statelor care beneficiază de cele trei instrumente, precum și o serie de evidențieri ale progreselor înregistrate, alături de valoarea importurilor în funcție de țară aflată în SGP. La fiecare doi ani, Comisia este obligată să prezinte un raport Parlamentului și Consiliului privind efectele acestui sistem.

cargo, ship, commerce, trade
sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *