Leeuwarden și Valletta, capitalele europene ale culturii în 2018

Leeuwarden și Valletta, capitalele europene ale culturii în 2018

Anul acesta aduce două noi capitale culturale europene: Leeuwarden în Olanda și Valletta în Malta. Luna aceasta, vor avea loc ceremoniile și festivitățile care vor deschide programul celor două orașe ca deținătoare ale tilului de capitală europeană a culturii.

Leeuwarden este reședinția provinciei Frisia (Friesland), un oraș de aproximativ 108.000 (aproae 175.000 de locuitori în zona metropolitană) de locuitori locuit continuu din secolul al X-lea, cu un istoric de fostă reședință regală. Orașul se remarcă prin bogăția clădirilor și monumentelor istorice, dar și prin locul de origine al dansatoarei exotice cunoscută sub numele de scenă „Mata Hari”, executată pentru spionaj în preajma Primului Război Mondial.

În centrul programului propus de Leeuwarden se află conceptul iepen mienskip, însemnând comunitate deschisă, inițiatorii programului propunându-și să arate cum frisienii celebrează viața. Muzică, artă în natură, teatru, operă, sport, expoziții și numeroase proiecte la firul ierbii vor anima această capitală culturală europeană. Mai multe detalii pe situl friesland.nl/en/european-capital-of-culture.

sursă imagine: fb.com/lf2018

Capitala Maltei deține, de asemenea, titlul de capitală europeană a culturii în acest an. Cu o populație în zona metropolitană de aproximativ 393.000 de locuitori, Valletta se bucură de poziția insulară, intercontinentală și interculturală. Cu un istoric începând cu secolul al XVI-lea, Valleta a fost un centru afiliat de-a lungul timpului Ordinului Sfântului Ioan, Republicii Franceze, Protectoratului Maltei, Coloniei Coroanei in Malta și statului maltez. Prin urmare, istoria sa (și centrul său istoric) reprezintă un motiv de vizită.

Însă programului din acest an încearcă să pună în evidență o altă Valletta, una care să aducă împreună perspective de pe ambele coaste ale Mediteranei și atmosfera sărbătorilor tradiționale festa. Programul se extinde în Malta și Gozo, nerămânând limitat la Valletta. Valletta 2018 vine cu arte vizuale, festivaluri internaționale și tradiționale, teatru, muzică, evenimente pentru copii și tineret, workshopuri, conferințe și nu numai. Trei teme principale grupează programul maltez: poveștile insulelor, viitorul baroc și voiaje. Mai multe detalii pe situl inițiativei, valletta2018.org.

 

sursă imagine: fb.com/valletta2018

Cele două capitale europene ale culturii vor marca acest an prin activitățile propuse și prin imaginea pe care o vor lăsa, atât în cetățenilor acestora, cât și vizitatorilor și turiștilor pe care îi vor atrage.

sursa imagine: EU puzzle flag / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *