Kissinger s-a întâlnit cu Xi Jinping

Kissinger s-a întâlnit cu Xi Jinping

Contrar credințelor unor lideri români care consideră că Fidel Castro a fost ultimul mare lider al Războiului Rece, Henry Kissinger încă trăiește. Nu este printre teoreticienii și practicienii favoriți din domeniul relațiilor internaționale, însă nu ai cum să nu recunoști anumite merite pe care fostul secretar de stat american le are, în special în construcția relației dintre China și Statele Unite ale Americii.

La o săptămână după ce a fost ales președintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump s-a întâlnit cu Henry Kissinger în New York pentru a discuta despre subiecte curente precum Rusia, China, Iran și Uniunea Europană. Nu sunt singurele, însă întâlnirea lor era una necesară, având în vedere influența globală pe care încă o mai are diplomatul american.

Prin septembrie, Kissinger a anunțat a lăsat să se înțeleagă că o sprijină pe Hillary Clinton, după ce a lăudat-o. Mai devreme, s-a întâlnit în cadrul alegerilor primare republicane cu Donald Trump, dar nu au ajuns la o susținere, generând chiar critici. E drept că pentru fostul secretar de stat nu prea au contat partide. Nici acum, nici acum 40-50 de ani.

Pe 2 decembrie, la Beijing, Kissinger s-a întâlnit cu Xi Jinping, dupa cum aminteste Xinhua. Au discutat o oră și jumătate, iar la final au transmis că cele două state ar trebui să-și înțeleagă intențiile strategice, să asigure o tranziție liniștită de la o administrație la altă și o creștere stabilă.

Desigur, vedeta întâlnirii a fost Kissinger, fiind vinovat de restabilirea legăturilor diplomatice, ulterior economice, dezvoltate nonstop din anii 70 încoace, când a făcut o vizită secretă în China în 1971, relațiile dintre cele două state fiind restabilite în 1979.

china beijing
sursa imagine: Henry Kissinger si Xi Jinping | Shutterstock.com

Președintele Chinei a reamintit esența viziunii asupra cooperării dintre cele două state, o viziune înțeleasă de ambele tabere de câteva decenii:

  • cunoașterea intențiilor strategice ale ambelor state;
  • abandonarea mentalitățiii jocului de sumă nulă;
  • păstrarea abordării non-confruntațională și non-conflictuală;
  • respect pentru fiecare și cooperare mutual benefică;
  • păstrarea unui nivel ridicat de schimburi comerciale;
  • continuarea dezvoltării legăturilor economice și comerciale;
  • extinderea cooperării în diferite arii;
  • îmbunătățirea coordonării pe probleme globale și regionale.

Trebuie înțeles efortul elitelor ambelor state de a colabora. Istoria arată altceva: de obicei, puterile emergente ajuns să se confrunte cu cele deja stabilite, excepțiile fiind întâlnite abia după al Doilea Război Mondial, în care confruntarea dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică a rămas rece.Trendul pare să fie în favoarea cooperării și este necesar să îl înțelegem.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!