Kino-maidan, tema One World Romania

Despre maidan, agora, forum, piață

Piața publică, acel loc al negocierilor și contactului direct între reprezentanții tuturor grupurilor, locul în care principalele subiecte civice și politice erau dezbătute și influențate, poartă diferite denumiri, fie că vorbim de agora, de forum sau de maidan, mai nou. Principala sa caracteristică este gradul redus de restricții, ceea ce reprezintă, în consecință, un nivel de libertate mai ridicat.

Sunt două idei care îmi vin în minte în momentul în care discut de maidan, de agora, forum sau cum vreți să o denumiți. În România, mă gândesc la Piața Universității, spațiul care a marcat istoria și politca din ultimii 25 de ani. Cea de-a doua idee este agora grecească, ideea care, cu toate minusurile sale, a adus conceptul de democrație în lumea de atunci.

Profilul participantului la manifestările de amploare de pe maidan

Vine întrebarea cine iese pe maidan. La prăbușirea comunismului, tinerii au ieșit. Primăvara Arabă a însemnat tot ieșirea tinerilor. Protestele împotriva RMGC au fost marcate tot de participarea tinerilor, iar dacă vorbim de euromaidan, clar vorbim de participarea unor tineri care își doreau un parcurs euroatlantic al Ucrainei. Sunt tineri. De multe ori, nu vorbim de orice fel de tineri, ci de cei ale căror interese sunt puse în discuție. Mai adăugăm și faptul că în general se implică civic, politic și nu numai, precum și că au o condiție socială bună, nu sunt la limita supraviețuirii, deși sunt numeroase exemple și de astfel de cazuri, uneori fiind cele care au instigat anumite mișcări. Ei sunt cei care ies pe maidan, indiferent de partea a globului în care ne aflăm.

Experiența personală recentă pe maidan

Eu, personal, ies pe maidan în funcție de teme. Civice sau politice. Ultima dată, am ieșit la un protest în Granada, Spania, despre educația publică spaniolă. Chiar dacă nu eram 100% pliat pe cererile de acolo, susțineam o parte din ele. Acesta a fost impulsul. Particip în maidanul virtual, dar astea sunt irelevante atât timp cât nu te implici zi de zi. Modalitățile sunt numeroase. La momentul respectiv, voi vorbi despre ele. Probabil aș fi ieșit împotriva unui reînceput de stat polițienesc în România prin intermediul unei legi tip big brother.

one world romania

Kino-maidan, documentare și drepturile omului la One World Romania

Acum că am făcut această scurtă introducere în ceea ce reprezintă maidanul, vă zic că kino-maidan este tema de anul acesta a festivalului de film documentar pe tema drepturilor omului One World Romania. Temele sunt legate de diferite teme ce țin de drepturile omului. Democrație liberală fără maidan nu există. Manifestațiile pe maidan apar pentru respectarea unor drepturi ale omului, în general, cel puțin în cele originale.

Cinematografia surprinde diferite versiuni ale aspectelor socio-politice ale vieții de la un moment dat, documentarele jucând un rol important. Cu toate acestea, există și riscuri în momentul în care vorbim de documentare și drepturi pentru că trebuie să ține cont de contextul național în marea majoritatea a timpului și de subtextul filmului.

Acum că am făcut această mică introducere pe temă, vă invit să vedeți noutățile și filmele de la ediția de anul acesta a One World Romania. V-am spus deja că Citizenfour va fi proiectat, dar și multe altele și mai interesante.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Kino-maidan, tema One World Romania”

Comments are closed.