Jurnaliști de investigații și anchete dubioase

Jurnaliști de investigații și anchete dubioase

Pe 12 aprilie, în Ekaterinburg, un jurnalist de investigații a căzut de la balconul apartamentului de la etajul cinci, fără a fi clarificate circumstanțele. Vecinii l-au găsit căzut și rănit grav. Jurnalistul respectiv, Maxim Borodin, a murit în spital.

Anchetele sale priveau subiecte precum operațiunile Rusiei în Siria, implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina, moartea mercenarilor ruși în confruntări cu forțe sprijinite de aliații Statelor Unite sau contractorii privați ruși pentru servicii de securitate.

Cu o zi înainte să fie găsit grav rănit, Borodin a sunat un prieten și a încercat să dea și de un avocat. Problema? Cineva cu o armă pe balcon și oameni în camuflaj și cu măști pe scări. Mai târziu, acesta a sunat din nou prietenul pentru a-i spune că a fost un fel de exercițiu.

În pofida unor suspiciuni rezonabile, autoritățile locale investighează cazul ca fiind un accident, chiar dacă adăugăm acestei povești faptul că Borodin a primit amenințări înainte de moartea sa.

Nu este primul caz. În 2017, corpul redactorului-șef al unei publicații locale dintr-un oraș din Siberia a fost găsit cu rănile create de cinci gloanțe. Altul a murit toamna trecută în urma bătăilor primite în Sankt Petersburg. Pe lângă acestea, rămân cazurile celebre precum cel al Annei Politkovskaya.

În acest context, OSCE, prin Reprezentantul pentru Libertatea Media, solicită investigarea transparentă și pe deplin a morții jurnalistului din Ekaterinburg. Solicitarea este sprijinită de mai multe guverne ale statelor membre ale Uniunii Europene.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.