John McCain va rămâne un simbol politic în vremea lui Trump

John McCain va rămâne un simbol politic în vremea lui Trump

Fostul senator și veteran de război american John McCain a murit în cel mai nefericit moment pentru mesajele promovate de Donald J. Trump, cei doi reflectând imagini politice aproape opuse.

De la episoadele de tortură îndurate în cei șase ani în care a fost prizonier de război în Vietnamul de Nord la lupta cu cancerul cerebral din ultimii săi ani de mandat de senator, veteranul american a fost un politician activ care a căutat să ajungă la consens și să depășească în bine liniile politice.

Pierde lupta și mai creează câteva simboluri, poate cel mai important fiind cel că nu a căzut în luptele partizane între republicani și democrați. Pe 25 august 2018, aproape de familia sa, în Arizona, la 81 de ani, John McCain a murit. A avut 60 de ani în serviciul Statelor Unite ale Americii.

Vor apărea, probabil, numeroase biografii despre viața acestei personalități politice care, în pofida unor scăpări, s-a ridicat mult peste nivelul politicii obișnuite, chiar dacă a rămas după serviciul militar în activitatea politică la nivel de legislativ, trecând prin ambele camere ale Congresului.

McCain a oscilat pe axa conservatorismului politic în situația domestică și uneori internațională. În 2000, a pierdut alegerile primare republicane pentru președinție în fața lui George W. Bush, în timp ce în 2008 a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Barack Obama. Foștii președinți George W. Bush și Barack Obama sunt așteptați să prezinte eulogii (Vox, 30 august 2018). Mesaje vor fi, de asemenea, livrate de fostul vicepreședinte Joe Biden și de actualul Mike Pence.

Presa internațională menționează că, înainte să moară, senatorul a cerut ca președintele Donald Trump și Sarah Palin, propunea republicanilor de vicepreședinte din 2008, să nu participe la funeralii (Fox News, 30 august 2018, vorbește despre posibila încercare a familiei de a proteja moștenirea și memoria senatorului). Nu intru în detalii despre posibilele motive, însă pare a fi un mesaj clar la adresa populismelor iresponsabile, la adresa radicalizării în numele unor ideologii, nu numai la adresa unor oponenți care au depășit limitele unui discurs civilizat.

Va rămâne în memorie și datorită unui vot. În 2017, republicanii, în controlul executivului și cu majoritate în ambele camere, nu au reușit să treacă o serie de prevederi privind eliminarea unor prevederi ale celei mai importante reforme în sistemul de sănătate și asigurări de sănătate american din ultima jumătate de secol, promovată în 2010 sub Obama („Legea privind protecția pacientului și îngrijire accesibilă” – ACA, „ObamaCare”). McCain, republican de-o viață și ținând cont de tratamentul cu radiații și chimioterapie în care era, a venit în Congres și a votat împotriva propunerii partidului, un vot decisiv, atrăgând atenția asupra faptului că propunerea nu va avea efectele dorite și făcând un apel la la revenirea la funcționarea adecvată a legislativului (Time, 28 iulie 2017).

Va rămâne un simbol pe plan intern? Cu siguranță. Va rămâne pe plan internațional? Și aici răspunsul este afirmativ. John McCain a fost un suporter al ordinii liberale internaționale construite pe bazele de după Al Doilea Război Mondial și un suporter al cooperării transatlantice, fiind un susținător al NATO. Există discuții și propuneri ca noul sediu al NATO să aibă numele fostului senator american (CNBC, 29 august 2018). Rămâne de văzut care va fi rezultatul.

Despre relația cu România, Mediafax (26 august 2018) a făcut o scurtă descriere, amintind de NATO, anticorupție și democratizare, în ultimul timp trăgând mai multe semnale de alarmă.

Mesajul de adio lăsat de John McCain americanilor este disponibil într-o traducere pe site-ul Digi 24 (28 august 2018).

sursă imagine: Munich Security Conference (2017)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *