Ironia noului acord de ieșire a Regatului Unit din UE

Ironia noului acord de ieșire a Regatului Unit din UE

Mecanismul de consimțământ al instituțiilor reprezentative pentru cetățenii Irlandei de Nord este remarcabil în contextual renegocierilor privind acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Este remarcabil ca exemplu de incluziune democratică și ca exemplu de arhitectură instituțională, în încercarea de a elimina backstopul pentru a pacea și stabilitatea pe insula Irlandei, de a păstra intactă piața internă europeană și de a oferi Regatului Unit posibilitatea de a părăsi uniunea vamală cu Uniunea Europeană.

Irlanda de Nord va rămâne parte a teritoriului vamal al Regatului Unit, însă cu aplicarea mai multor reglementări europene făcând în practică ca Irlanda de Nord să rămână din punct de vedere al reglementărilor aliniată cu Uniunea Europeană. Frontiera vamală va fi peste Marea Irlandeză. Pentru administrarea acestei situației este creat un mecanism special de recuperare a diferențelor. Avantajul principal constă în păstrarea liberei circulații pe teritoriul insular irlandez, fără o frontieră fizică sau complicată, iar Irlanda de Nord își păstrează accesul liber atât pe piața din Regat, cât și pe cea din Irlanda/UE.

La patru ani după încheierea perioadei de tranziție, legislativul nord-irlandez, Adunarea Irlandei de Nord (Stormont) va vota dacă va păstra cadrul agreat în urma acestui acord. Partea semnificativă este că, dacă dinamica politică rămâne similară cu cea actuală, DUP, cel mai mare partid unionist din Irlanda de Nord și partidul care a fost esential pentru investirea executivului de la Londra condus de Boris Johnson, nu va putea să genereze un veto. Mai mult, dinamica actuală, cu o apropiere economică de Irlanda, reprezintă o lovitură pentru unioniștii nord-irlandezi, fiind favorizate relațiile Belfastului cu Dublin.

În scopurile acestui articol [privind consimțământul democratic în Irlanda de Nord], perioada inițială este perioada care se termină perioada ani după sfârșitul perioadei de tranziție. În cazul în care decizia la care s-a ajuns într-o perioadă dată a fost bazată pe majoritatea membrilor Adunării Irlandei de Nord, prezenți și votând, perioada subsecventă este perioada de patru ani după acea perioadă, atâta timp cât articolele de la 5 la 10 continuă să fie aplicate. Acolo unde decizia la care s-a ajuns are sprijin transversal din partea comunității (cross-community support), perioada subsecventă este de opt ani după acea perioadă, atâta timp cât articolele de la 5 la 10 continuă să fie aplicate.

În scopul paragrafului 5, sprijin transversal din partea comunității înseamnă:

a) o majoritate a acelor membri ai Adunării Legislative prezenți și votând, incluzând o majoritate a delegațiilor unioniste și naționaliste prezente și votând; sau

b) o majoritate ponderată (60%) din membrii Adunării Legislative prezenți și votând, incluzând cel puțin 40% din fiecare delegație naționalistă și unionist prezente și votând.

Mai sus, este o traducere pe care am făcut-o articolului 18, paragrafele 5 și 6, din propunerea de Protocol privind Irlanda și Irlanda de Nord. Aranjamentul de consimțământ propus, pentru a păstra pacea și securitatea pe insulă, merge până la a defini sprijinul necesar pentru prelungirea cu patru sau opt ani a situației agreate astăzi între Regatul Unit și Uniunea Europeană privind Irlanda de Nord.

Cu 49% sprijin peste aproximativ șase ani, sprijin pentru continuarea aranjamentului de astăzi în Irlanda de Nord în contextul ieșirii Regatului din UE, poate apărea o nouă criză, cu rezultate neștiute privind statutul viitor al Irlandei de Nord pe insula irlandeză sau chiar în Regatul Unit, în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor trebui să se pună din nou la masa negocierilor, desigur și cu incluziunea actorilor politici din Irlanda și din Irlanda de Nord.

În momentul acesta, forțele unioniste din Irlanda de Nord fac un front comun împotriva Acordului, etichetându-l ca o trădare sau chiar o rescriere a Acordului de la Belfast fără unioniști. iar diferite voci anunță începutul sfârșitul națiunilor unite constituente ale Regatului Unit. 

Acordul de ieșire a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană trebuie ratificat de cele două părți. Dacă din partea Parlamentului European suportul este asigurat, rămâne întrebarea ce va face Camera Comunelor.

imagine: Northern Ireland Assembly / Flickr

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *