Iran. Cinci zile de protest și noi victime ale regimului

Iran. Cinci zile de protest și noi victime ale regimului

Evenimente surprinzătoare au loc în aceste momente în Iran. Fără sprijinul vreunui partid politic, mii de iranieni au ieșit în stradă și au început să strige împotriva regimului. Ca în fiecare mișcare socială ce se poate transforma într-o revoluție, motivele și chestiunile de pe agenda protestelor sunt diferite, de la nemulțumurile față de situația socio-economică la nemulțumirile față de modul în care funcționează regimul și cum își duce la îndeplinire obiectivele politice interne și externe. Remarc temele identitare aflate pe agenda unor grupări de protestatari, aceștia contestând caracterul islamic și pro-arab al Iranului. În alte cuvinte, aș putea spune că încă mica mișcare de protest își cere revoluția furată înapoi.

Protestatarii vor democrație, însă fără violență, având în vedere situația din Siria și riscurile la adresa vieții aduse de un protest violent sau de o reprimare dură din partea regimului. Regimul dictatorial a acționat pe măsură încă din primele zile: o serie de rețele de socializare au fost închise – Telegram și Instagram, internetul oprit în diferite părți ale țării, forțele de ordine și securitate au fost scoase în stradă, amenințări la adresa protestatarilor au venit public din partea liderilor regimului de la Teheran, iar numărul morților rezultați în urma acțiunilor forțelor regimului a ajuns la 12, conform datelor existente în a cincea zi de protest.  Populația a primit mesaje de descurajare și amenințare din partea unor grupări diferite cu privire la participarea la acțiunile de protest. În același timp, lideri politici acuză „dușmanii” regimului și „agenții străini” ca fiind provocatori și vinovați de ceea ce se întâmplă în Iran, venind cu promisiunile de a îmbunătăți situația economică.

Protestele au izbucnit pe 28 decembrie 2017 în Mashhad, al doilea oraș ca mărime al Iranului, cunoscut pentru opoziția față de președintele moderat (comparativ cu alți lideri iranieni, însă cu o schimbare semnificativă de atitudine față de primul mandat) Rouhani, propagându-se repede în alte orașe. Pe 30 decembrie, aproximativ 200 de persoane au fost arestate în Teheran, inclusiv vreo 40 de lideri ai protestelor. Însă protestele spontane nu au fost asumate de diferite organizații. Sunt diferențe semnificative față de protestele motivate de competiția politică internă din 2009 și ceea ce se întâmplă acum.

Profilul protestarilor este format din tineri care simt că nu mai sunt reprezentați de regimul actual și că acesta nu răspunde nevoilor acestora, tineri născuți după Revoluția Islamică din 1979, după Războiul Iran-Irak, cu aspirații economice, sociale, dar și privind drepturile și libertățile civile și politce. De altfel, mai multe scandaluri au izbucnit în ultimii ani privind privilegiile rezervate unilateral de elita politică a țării, trecând peste cele instaurate de Revoluția din 1979. Dublele standarde ale regimului stârnesc indignare, având în vedere mesajele privind drepturile cetățenilor de a critica guvernul și, în același timp, închiderea unor canale de comunicare tocmai pentru că acestea erau folosite de vocile critice, sub pretextul „menținerii păcii”.

Mesajele scandate de protestari au venit din mai multe direcții:

  • împotriva președintelui și a ayatollahului;
  • opoziție față de regimul islamic;
  • pentru liberalizarea regimului drepturilor omului;
  • împotriva unor obiecte de politică externă ale statului;
  • nemulțumiri față de creșterea costurilor de trai;
  • nemulțumiri față de corupție;
  • insatisfacție față de nivelul șomajului și al sărăciei.

În timp ce președintele Iranului anunță că „națiunea se va ocupa de minoritatea care cântă sloganuri împotriva legii și voinței poporului, și care insultă sanctitatea și valorile Revoluției”, noi proteste au fost anunțate pentru a cincea zi în Teheran și alte 50 de centre urbane.

sursa imagine: AFP/STR

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.