Ipocrizia internațională în 2015

Ipocrizia internațională în 2015

Am scris destul de mult despre acest subiect, exprimându-mi dezaprobarea față de modul în care este perceput și falsul mesaj care este promovat. Am văzut destul de puține poziții care să prezinte obiectiv situația. Și, desigur, o mulțime de persoane care au cam sărit pe cei puțini. Am scris cinci articole pe această temă (blog, blog, blog, facebook, linkedin). Cu siguranță va rămâne acest moment în istorie, dar chiar aștept să văd rezultatele tuturor cercetărilor.

3,7 milioane de oameni au mărșăluit în Franța

Marșul de peste un milion și jumătate de persoane din Paris, culminat cu prezența principalilor oficiali europeni și nu numai, mi-a lăsat o impresie neplăcută. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Angela Merkel, Donald Tusk, Mariano Rajoy și alți lideri europeni au fost prezenți în prima linie, exprimându-și, formal, condoleanțele pentru victime în fața lui Francois Hollande. Estimările spun că aproximativ patru milioane de persoane au mărșăluit pentru #JeSuisCharlie în Franța. Probabil au fost mai mulți. Un moment de solidaritate ipocrită. Îmi cer scuze dacă jignesc pe cineva.

China, dezamăgită de dubla măsură

Xi Jinping l-a sunat pe Hollande să condamne terorismul și să își exprime condoleanțele. A fost suficient. Abia dacă s-a auzit în media de un eveniment din martie 2014, lună în care evoluau evenimentele din Crimea, când, în nord-vestul Chinei, un grup separatist a făcut măcel într-o gară de-acolo. 29 de oameni au fost omorâți cu cuțite și macete și 130 răniți. Tot terorism se numește și acesta. Internauții chinezi amintesc de acest eveniment în compararea cu ceea ce s-a întâmplat în redacția din Paris.

Grupări teroriste islamiste au condamnat atacul

Gruparea teroristă Hamas, care a ținut primele pagini ale ziarelor în iulie 2014 în conflictul din Gaza, într-un conflict disproporționat soldat cu mii de victime, a condomnat atacul CH. Președintele Palestinei, Abbas, și Organizația de Eliberare a Palestinei au condamnat atacul. Liderul partidului politic libanez Hezbollah, organizație considerată teroristă de unele surse occidentale, a lăsat să se înțeleagă că nu este de acord cu teroriștii. Cât despre evenimentul internațional din Paris, Abbas a fost prezent și, suprinzător, și-a anunțat vizita neplănuită și premierul israelian. E chiar așa de greu cu soluția a două state?

Al-Qaeda, ISIS, Al-Qaeda… terorism

Autoritățile franceze au precizat că cei doi atacatori ar avea legături cu grupările Al-Qaeda printr-o filieră siriană și cu ISIL/ISIS/Daesh. Dacă în privința implicării Al-Qaeda și ISIS într-o acțiune comună mă îndoiesc, nu exclud posibilitatea unei cooperări comune a ISIS cu filiera siriană, chiar dacă a existat un conflict între cele două grupuri. Chiar și așa, aș reduce acțiunile la nivelul ISIS, dacă ar fi implicați. Unul dintre teroriști, deși cred că acțiunile nu au fost coordonate, ci că s-au trezit, iar partea cu televiziunea și Al-Qaeda din Yemen (sau Peninsula Arabă) nu se potrivește cu ideile de mai sus.

Procurorul general american a lăsat să se înțeleagă că sunt puține șanse să fie vorba de cooperare a celor două structuri. De asemenea, surse din serviciile de informații americane lăsau să se înțeleagă1 că vina aparține serviciilor franceze. Până la urmă, cum poți să nu monitorizezi persoanele care se antrenează cu grupări teroriste după ce ai primit informații despre aceste persoane? Instituțiile au dat greș, am spus de la început.

Statele Unite au avut o poziție moderată

Barack Obama, în schimb, nu a luat parte la marș. Nici vicepreședintele american, nici secretarul de stat. John Kerry va vizita săptămâna asta Parisul, dar distanța asta arată o atitudine moderată de partea Statelor Unite, ceea ce am apreciat. Atitudinea a fost criticată de presa americană.

Propaganda rusească funcționează

În Rusia, situația a fost mai calmă. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a particpat la marș. A fost, desigur, o formalitate, iar ideea libertății de exprimare nu a fost amintită de oficialii ruși. Cât despre libertatea presei din Rusia, știm deja unde o putem situa când dispar jurnaliști și activiști. Despre adunări cu #JeSuisCharlie, nici nu poate fi vorba, cel puțin dacă nu îți doreai să te trezești cu mandat de arestare, situația lăsându-se cu câteva rețineri. Propaganda, în schimb, funcționează, fiind îndreptată către serviciile americane de informații.  Pe zona de analiză rusească de intelligence încearcă să se facă corelări între aceste grupări teroriste și să îndreptate spre Statele Unite, dar sunt destul de incoerenți.

Și avem și specia fundamentaliști ortodocși

Când activiști creștin-ortodocși est-europeni penalizează această penalizează „blasfemia” publicației franceze și consideră atacul o pedeapsă, iar organizații teroriste islamiste condamnă atacul, atunci ar trebui să te gândești un pic înainte să acuzi. Puține lucruri sunt ceea ce par.

Totuși, cine a fost regizorul?

N-am nicio idee cine a făcut jocurile și nici nu îmi doresc să acuz. Cert este că nimic nu este ce pare. Refuz să cred că niște teroriști se duc direct la țintă, execută victimele cum au planificat, se feresc să rănească civili, dovedesc că 80 000 de protectori ai legii sunt incapabili să îi găsească fără să își piardă cartea de identitate și sunt executați fără negocieri, având armament și, în pofida amatorismului asaltului, refuză să se folosească de el pentru a-și încununa succesul.

Iar ipocrizia internațională…

Între timp, mii de oameni mor zilnic ca victime ale terorismului organizat sau nu în Ucraina, Libia, CAR, Waziristan, Siria, Irak, Nigeria, Mexic, Sudanul de Sud, Somalia, Afghanistan, Yemen, Teritoriile Ocupate ale Palestinei, DR Congo, Columbia… Doar organizațiile pentru drepturile omului se implică în aceste situații.

  1. îmi cer scuze pentru repetare []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.