Întrebări despre tineri

Întrebări despre tineri

Întrebări despre tineri. Avem tot mai multe așteptări de la administrațiile publice locale, iar viziunea celor aflați în vârful lor este importantă pentru a avea o imagine de ansamblu asupra modului în care aceștia pot veni cu soluții, cu idei bune și realiste.

Din toate dezbaterile pe care le-am urmărit în primele două săptămâni de campanie am observat că a lipsit o latură importantă: tinerii, acei oameni care se află la intersecția între sistemul educațional, intrarea în câmpul muncii și întemeierea unei familii.

Dacă unele soluții propuse de candidați afectează pe toată lumea (nimeni nu neagă necesitatea și importanța unor dezbateri pe mari teme precum transportul public bucureștean, decongestionarea traficului, proiectele majore de investiții, reducerea poluării și nu numai), sunt unele probleme specifice pentru generațiile tineri. Și spun generațiile tinere gândindu-mă varietatea cuprinsă între 14 și 35 de ani, un spectru mult mai larg față de alte țări.

Da, sunt politici naționale care vin în întâmpinarea acestora, însă mișcarea către descentralizarea puterii și rolul din ce în ce mai important al subsidiarității, al apropierii autorității de cetățean, facilitată și de noile instrumente tehnologice, alături de influența politicilor europene în favorizarea orașelor și regiunilor, toate acestea constituie un cadru care încurajează soluțiile venite de jos, soluțiile care pot fi arătate ca exemple de bune practici și în alte orașe din țară și din Europa.

tineri teens
sursa imagine: group of teens / Shutterstock.com

În acest context, în calitatea de delegat de tineret la Congresul Autorităților Locale și Regionale, am trimis invitații către 41 de candidați pentru primăriile de sector și Primăria Municipiului București pentru a identifica viziunea și soluțiile pe care aceștia le au în privința sectorului de tineret. Întrebările nu sunt ușoare, urmăresc probleme clare, unele dintre ele având implicarea autorităților locale într-o anumită măsură, altele nu. Le găsiți aici. De asemenea, dacă mai sunt candidați care vor să răspundă, sunt bineveniți.

Astfel de inițiative, prin care se încearcă integrarea tinerilor și/sau a perspectivei de tineret în politicile publice, se desfășoară lunile acestea în 30-40 de țări din Europa. Contextul alegerilor locale reprezintă o bună oportunitate pentru a afla cu ce soluții vin aceștia pentru tineri. Până la urmă, este și un exercițiu care, peste patru ani, va arăta că este nevoie de mai multă dezbatere în spațiul public pentru a convinge tinerii că mersul la vot este spre binele lor, căci aceștia vor întâmpina din ce în ce mai multe dificultăți.

pentrutineri.top

Sper să găsesc deschidere din partea candidaților, mai ales că sunt persoane care și-au asumat responsabilitatea publică de a se angaja în dezbateri, de a intra în dialog și de a promova pluralismul politic. Am trimis un set de 25 de întrebări pentru care aștept 7 răspunsuri, oferind un spectru de selecție în funcție de preferințe, doctrine, ideologii și nu numai. Răspunsurile vor fi publicate la adresa pentrutineri.top. Mă gândesc dacă voi prezenta impactul și ideile în toamnă la Strasbourg în Congres.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!