Întâlnirile fostului prim-ministru Dacian Cioloș de la Bruxelles

Întâlnirile fostului prim-ministru Dacian Cioloș de la Bruxelles

Astăzi, pe social media, a explodat știrea care spune că în cursul săptămânii viitoare fostul prim-ministru Dacian Cioloș va avea la Bruxelles câteva întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene și cu reprezentanții ai Partidului Popular European.

Două lucruri m-au mirat în această chestiune:

  1. De ce abia astăzi a explodat știrea?
  2. Care au fost întrebările părții contestatare a acestor vizite.

Puține site-uri de știri au dovedit că urmăresc agenda europeană (am văzut publicată știrea pe HotNews.ro, Calea Europeană, România TV, News.ro, Stirile TVR; nu m-am uitat cine a publicat prima dată). Au anunțat știrea de vineri după-amiază, după ce a fost publicat calendarul cu activitățile comisarilor pentru săptămână 20-26 martie 2017. Ulterior au apărut și informațiile despre întâlnire cu reprezentanții Partidului Popular European, probabil în urma vreunui comunicat.

Ceea ce mă miră este faptul că a fost nevoie de 36 de ore pentru că aceste întâlniri să ajungă în dezbaterea publică, chiar dacă agenda a fost transparentă. Desigur, fostul prim-ministru nu mai are nicio datorie în a-și publica agenda zilnică, dar celelalte părți au publicat de vineri informațiile.

ciolos palatul victoria
credit imagine: Gabriel Petrescu | Shutterstock.com

A doua parte este cea referitoare la întrebări. În ce calitate participă? Răspunsurile sunt simple: în calitate de fost prim-ministru al României și de fost comisar european. Este bine că nu participă la întâlniri ca alți foști lideri ai dreptei care apăreau ca viitori prim-miniștri.

Are întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru energie și acțiune climatică, Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, cu Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European și probabil cu alți oficiali și experți pe politici europene.

Revenind, aș putea spune că participă inclusiv ca lider al opoziției. Sondajele nu arată prea bine pentru opoziție. Sunt câțiva lideri ai opoziție cu o notorietate foarte bună, dar care nu mai au credibilitate sau care chiar nu au. Uitându-mă pe cel mai recent sondaj în această privință, văd zece membri afiliați partidelor din coaliția de guvernare cu un nivel de încredere de peste 20% (Gabriela Firea – 44%, Sorin Grindeanu – 35%, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu – 32%, Olguța Vasilescu – 31%, Liviu Dragnea și Victor Ponta – 29%, Rovana Plumb – 28%, Sevil Shhaideh – 25%, Daniel Constantin – 20%) și doar doi ai opoziției, Klaus Iohannis cu 34% și Dacian Cioloș cu 25%.

În 18 luni, va începe precampania pentru europarlamentare, iar europarlamentarele vor reprezenta inclusiv startul pentru prezidențialele din 2019. Va conta inclusiv performanța României ca deținătoare a președinției Consiliului Uniunii Europene în momentul în care vom merge la urne în ambele cazuri, o nouă variabilă.

Mandatul lui Klaus Iohannis se va încheia la fel de victorios ca cel al lui Emil Constantinescu, iar încercarea de a-l pregăti pentru un nou mandat se va lovi de un PSD care va obține președinția. Alte opțiuni sunt destul de greu de crescut, cu excepția unora care au mai fost pe scena politică națională. Plus că este nevoie și de noi lideri cu un nivel de credibilitate acceptabil inclusiv pe plan european.

Așadar, problema calității în care va participa la întâlniri este una secundară. Desigur, pentru criticii construcției europene se pot găsi probleme, dar în general este o întâlniri normală. Este într-adevăr un model de „tur de forță” acțiunea aceasta, având în vedere întâlnirile la nivel înalt și numărul lor.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *