Instituția prorogării

Instituția prorogării

Dacă ne aflăm printre cei care urmăresc și ce este în trend în presa internațională, probabil am văzut reacțiile la prorogarea Parlamentului britanic. Este însă o procedură comună și constituțională.

Prorogarea marchează sfârșitul unei sesiuni parlamentare și este perioada dintre sfârșitul unei sesiuni parlamentare și începutul unei alte sesiuni. Aproape toate lucrările parlamentare sunt încheiate cu ocazia prorogării, cu excepția celor pentru care este un acord pentru a fi continuate în sesiunea următoare. Iar când vine vorba de încheiat lucrările parlamentare, chiar și interpelările către departamentele executive, în cazul britanic, rămân fără răspuns, dacă nu au avut unul până la prorogare, primind un răspuns se: „nu s-a dovedit a fi posibil să se răspundă onorabilului membru în timpul avut la dispoziție înainte de prorograre”.

În parlamentarismul britanic, în timpul unei legislaturi, sunt cinci prorogări corespunzătoare celor cinci sesiuni anuale. De fiecare dată, regele/regina este cel/cea care deschide noua sesiune pentru un an parlamentar, prezentând într-un discurs solemn agenda pentru următoarea sesiune. În timpul prorogării, parlamentarii sunt ocupați cu activități nelegislative, de la organizarea conferințelor anuale ale partidelor la reuniuni în circumscripție și alte activități.

Mai sunt și alte momente în care legislativul nu este la lucru. În timpul sesiunilor parlamentare, sunt câteva perioade de recreere, de pauză, tradițional plasate de Crăciun, de Paște și în vară.

În timpul pauzelor, cele două camere nu se întâlnesc pentru ședințe sau alte activități. În mod normal, activitatea de lucru sau de ședință are loc de luni până vineri, asemenea unui program normal de lucru. Parlamentarismul britanic are particularitățile sale, fiind dezvoltat pe o perioadă de peste 800 de ani. Dar merită amintit că programul de lucru face ca activitățile din circumscripție să aibă loc în perioadele de recreere/pauză („recess”), nu în fiecare joi și vineri ca în România. Mai mult, cei mai mulți lorzi, mai mult sau mai puțin echivalenți cu senatorii continentali, nu au un salariu, având propriile locuri de muncă, pentru care trebuie să dedice timp în perioadele de recreere. Pentru legislatorii care au funcții executive, discuția este alta, deoarece au activitate executivă în aceste perioade.

Există particularități și pentru parlamentarismul românesc, motiv pentru care nu doresc să se înțeleagă că îl privesc diferit într-un plan al valorilor fundamentale față de cel britanic, dar este o altă discuție.

Prorogarea actuală aprobată de Regină vine după o sesiune parlamentară specială, care a durat doi ani, ținând cont de volumul de muncă cauzat de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Theresa May, prim-ministru în 2017, anunțase acest lucru la acea vreme – o sesiune parlamentară pentru doi ani, cu Brexitul ca punct principal pe agendă. Sesiunea în discuție a început cu discursul Reginei pe 21 iunie 2017 și continuă până cel târziu 12 septembrie 2019. În practică, a depășit cei doi ani anunțați.  Din scrisoarea transmisă de prim-ministrul britanic Boris Johnson colegilor din legislativ, sesiunea aceasta a fost cea mai lungă din ultimii 400 de ani.

Situația a părut pentru anumite forțe politice scandaloasă datorită timpului rămas pentru dezbaterea Brexitului, prorogarea suprapunându-se, mai mult sau mai puțin, peste ultimele momente de dinainte de termenul amânat pentru Brexit. Chiar și așa, din 14 octombrie până pe 30/31 octombrie, rămâne timp pentru activitate politică privind Brexitul, în orice formă ar fi.

Așadar, prororagarea Parlamentului britanic este un demers nu numai legal și constituțional, ci și legitim. Regina nu se implică în politica partizană, deci și-a menținut neutralitatea și a urmat procedurile clasice pentru anunțarea prorogării.

imagine: Queen’s Speech – State Opening 2017 / Copyright House of Lords 2017 / Photography by Roger Harris.

Câteva informații suplimentare:

UK Parliament, Prorogation, https://www.parliament.uk/about/how/occasions/prorogation/

The Guardian, Prorogation explainer, https://www.theguardian.com/politics/2019/aug/29/prorogation-explainer-a-simple-guide-to-what-just-happened-in-uk-politics

BBC, Parliament suspension: Queen approves PM’s plan, https://www.bbc.com/news/uk-politics-49493632

bonus, Regulamentul Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României, http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=233

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *