Inițiative grassroots din stres și plictiseală

Inițiative grassroots din stres și plictiseală

Filmele cu uragane atrag lumea la cinematograf. Acum, suntem atrași de aceste evenimente în fiecare minut prin intermediul social media și mass-mediei. Vedem transmisiuni live, avalanșe de articole și estimări. Impactul acestora este gigantic, dacă cel puțin în privința efectelor asupra proprietăților și impactului economic în diferite sfere de activitate.

The Guardian amintește că Harvey, uraganul care a provocat luna trecută inundații masive în Texas și nu numai a venit cu o notă de plată de aproximativ 100 de miliarde de dolari, conform industriei asiguratorilor, iar în 2005 pierderile provocate de Katrina au fost estimate la 176 de miliarde de dolari. Impactul Irmei se va ridica, după ultimele estimări, la costuri economice de 300 de miliarde de dolari în Statele Unite.

Dar costurile astronomice ale impactului acestui fenomen al naturii nu sunt singurele evenimente uimitoare. Nici daunele pe care Irma le va provoca sau mărimea uraganului ori a măsurilor de siguranță sau mobilizării oamenilor pentru a părăsi Florida.

sursă imagine: NASA, credit imagine: NOAA/CIRA

Pe lângă incredibila mobilizare a celor aflați acolo și solidaritatea cetățenească, avem și alte feluri de inițiative la firul ierbii, pornite, dacă luăm pe bune relatarea din The Hill, din „stres și plictiseală”.

29.000 de oameni au marcat că vor participa la un eveniment de pe Facebook ce îndeamnă la împușcarea uraganului Irma. Alte 56.000 de persoane sunt interesate. Un șerif din Florida a emis un avertisment în legătură cu acest eveniment, îndemnând oamenii să nu încerce să lovească primii în uragan, avertizând că nu vor face uraganul să se întoarcă și că are efecte periculoase. Omul a creat evenimentul din glumă, probabil la fel ca majoritatea care s-au alăturat acestuia.

Alt eveniment, dar care are doar 500 de participanți, are ca mesaj: „împinge uraganul Irma altundeva”, în timp ce o pagină de ironii la adresa liberalilor din Statele Unite are o copertă cu mișcarea #rezist și ca titlu  „Protestând pașnic împotriva uraganului Irma”. Comentariul evenimentului este și mai amuzant: „Să arătăm uraganului Irma că ideologia sa a violenței și distrugerii nu sunt primite în Gainesville. Exprimarea uraganului nu este libertate de exprimare.” Doar 1.800 de persoane au dat „going” și vreo 10.000 s-au arătat interesate.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.