Incitarea la ură în mediul online și codul de conduită UE

Incitarea la ură în mediul online și codul de conduită UE

Codul de conduită al Uniunii Europene pentru companiile din IT privind combaterea discursului instigator la ură în mediul online a ajuns la a patra evaluare.

Inițiativa Comisiei Europene se bazează pe contribuția voluntară a companiilor care doresc să adere la cod pentru a combatere discursul instigator la ură în mediul digital. Codul de conduită a fost creat cu participarea companiilor digitale și se bazează, în mare, pe conformarea acestora în mod voluntar prin aderare și implementarea unor măsuri pentru atingerea obiectului de combatere a discursului rasist, xenofob sau care îndeamnă la ură.

Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube au participat în 2016 la elaborarea acestui cod. Între timp, au aderat și alte companii – Google+, Instagram, Snapchat, Dailymotion, Webedia. Măsurile de implementarea diferă de la caz la caz, fiecare platformă având particularitățile sale și propriile decizii de operare.

Cea de-a patra evaluare a codului de conduită, publicată de Comisia Europeană pe 4 februarie, arată că 89 % din conținutul semnalat este evaluat în decursul a 24 de ore, cu încă 6,5% în mai puțin de 48 de ore. Mai mult, procentul materialelor eliminate în urma notificărilor privind discursul ilegal instigator la ură (illegal hate speech) se ridică la 71,7%, în creștere de la 40% în 2016.  Doar 28,3% din conținutul în privința cărora au fost notificate a rămas online, YouTube și Facebook fiind campionii eliminării de conținut în urma notificărilor.

România este în topul celor șapte țări în care rata de eliminare a conținutului marcat ca illegal hate speech a fost mai mare de 90% în cadrul exercițiului de monitorizare și evaluare. Regatul Unit (50-55%), Italia (50-55%) și Finlanda (sub 40%) se remarcă prin rate reduse de eliminare a conținutului semnalizat.

Metodologia de evaluare s-a bazat pe implicarea a 39 de organizații din 26 de state membre ale Uniunii Europene care au trimis către companiile din IT notificări privind conținutul considerat ca discurs ilegal de instigare la ură, pe durata a 5 săptămâni la sfârșitul anului trecut. 4392 de notificări au fost semnalate companiilor digitale, dintre care 2748 transmise prin canalele obișnuite, disponibile tuturor utilizatorilor platformelor, iar 1644 prin intermediul unor canale de semnalare aflate doar la dispoziția unor utilizatori și reporteri considerați de încredere.

Facebook, Twitter și YouTube au primit cele mai multe notificări. Mai mult, pe lângă marcarea conțintului, organizațiile implicate au transmis poliției, procurorilor și altor autorități naționale 503 cazuri de discurs instigator la ură.

Mai multe informații sunt disponibile în materialul de informare publicat de Comisia Europeană privind Codul de conduită privind combaterea discursului instigator la ură ilegal online (link).

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *