Încă un atac la adresa libertății academice venit de la PNL

Încă un atac la adresa libertății academice venit de la PNL

Un deputat al PNL a lansat un atac la adresa Academiei Române, un atac în esență direcționat împotriva libertății academice și a capacității de a interoga liber, neconstrâns de puterea politică.

Deputatul Ovidiu Raețchi  (ales PNL de București) denunță orientarea strategică spre China a Academiei Române, în baza unui comunicat și a unor asocieri ale unor cercetători ai Academiei Române (link 1, link 2).

Este un fake news lansat de deputat.

De ce este o știre falsă/fake news este ușor de explicat, explic mai jos. Și intru în discuția despre Academia Română, căci nu este nicidecum o organizație orientată strategic spre China.

Prima parte se referă la comunicatul criticat. În primul rând, Academia Română a retras comunicatul criticat în atacul public lansat de deputat. În al doilea rând, conținutul comunicatului nu era de speriat, ci într-o dezbatere publică era un mesaj cu în îndemn la o evaluare adecvată a riscurilor, inclusiv asupra sănătății. Este o temă recurentă a dezbaterilor privind 5G în toată lumea, nu doar la noi. Sunt câteva puncte nestudiate suficient privind 5G, dar acest lucru nu ar trebui să ne împiedice să dezbatem și, de ce nu, să adoptăm cât mai repede tehnologia. Trei, ideile din comunicatul respectiv nici nu erau pro-China, după cum arată și analizele critice asupra conținutului său (vedeți aici un material în Europa Liberă). În al patrulea rând, interesul Huawei, căci despre acest lucru este vorba, vorbim de afaceri economice de miliarde de euro, din orice parte am privi, este pentru o lansare cât mai rapidă a sistemului. Sunt cei care au deja sistemele din plin. Analizând contextul, comunicatul Academiei îndemna la o reconsiderare asupra relansării prin critica adusă 5G.

Partea a doua se leagă de atacul suburban lansat împotriva unui cercetător. Menționez că nu conosc acea persoană, dar nu pot să nu ridic această problemă. Deputatul penelist denunță filiera chinezească a Academiei României pe baza unor acorduri încheiate și a unor cercetători care au făcut cercetare în China. Acest lucru nu se poate considera ca fiind subiectul unor acuze. De ce? Instituțiile de învățământ superior stabilesc parteneriate în întreaga lume, este în condiția existențială a unei zone academice internaționalizate. Rolul universităților este unul colaborativ. Explorarea academică are nevoie de parteneriate, cercetare și acces. Unele teme nu le poți studia fără acces la surse primare, de exemplu. Nu poți să te numești cunoscător al Chinei fără să ai habar de limba chineză și de experiența de viață reală din China, fără să faci cercetare acolo. De altfel, se face cercetare și în China, în numeroase domenii. Valabil și pentru alte regiuni, alte domenii și nu numai. Dezbaterea este esențială în cercetare.

Ai o problemă când vine puterea politică, cu un reprezentat din partidul aflat la conducerea Guvernului României, Președinției României și coaliției majoritare din Parlamentul României, și pune pumnul în gură unui for academic în numele politicii de stat. No way, acesta este comunism și nu prea are diferențe față de ceea ce pățesc cercetătorii chinezi în ziua de astăzi. Mai mult, imaginați-vă să trăiți într-o țară în care nu poți avea nicio oportunitate de a studia ceea ce se întâmplă într-un sfert de planetă pentru că ai o clasă politică care nu dorește asta. Cenzură sau mai rău?

Revenind la tema generală supusă discuției, din păcate, matrapazlâcurile legislative prin care se pregătește limitarea opțiunilor Huawei în România sunt șubrede și vizibile de pe Lună. Statul român riscă să piardă miliarde prin afacerile subterane din această perioadă, încălcând legislația internațională. Iar de acest lucru va beneficia tocmai Huawei. La cât au investit în lobby și PR în ultimii ani, sunt sigur că pot să apeleze și la serviciile celor mai bune case de avocatură. Iar eu, ca persoană care își plătește taxele în România, va trebui să accept când va izbucni acest scandal să văd cum, în loc de investiții în școli moderne, drumuri fără gropi și în telemedicină, sunt plătite despăgubiri către compania chineză boicotată neadecvat de politrucii actuali împreună cu lacheii lor.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.