Încă o pedeapsă cu moartea în Belarus

Încă o pedeapsă cu moartea în Belarus

Statul de aproape nouă milioane și jumătate de locuitori aflat între Rusia, Ucraina, Polonia și două state baltice, Lituania și Letonia, continuă execuțiile.

Dacă ar fi expus cazul pentru care a fost condamnat la moarte și executat în media occidentală, probabil pedeapsa cu moartea ar căpăta și mai mulți adepți, având în vedere faptele comise și starea în care se afla cel care a fost condamnat – condamnat anterior, alcoolist, divorțat, depresiv, dublu criminal și ulterior a încercat să se sinucidă sărind de la etajul patru, spitalizat, deținut, executat.

Execuția vine în contextul în care autoritățile naționale din Belarus și-au luat angajamentul că vor introduce un moratoriu privind pedeapsa capitală.

Serviciul European de Acțiune Externă precizează cu privire la acest caz că:

Uniunea Europeană se opune pedepsei capitale în toate cazurile. Nu reușește să descurajeze criminalitatea și reprezintă o negare inacceptabilă a demnității umane. Facem apel la Belarus, singura țară din Europa care încă aplică pedeapsa capitală, să se alăture unui moratoriu global privind pedeapsa cu moartea, ca un prim pas către abolirea ei.

minsk
sursa imagine: Minsk, Belarus / Shutterstock.com

Dreptul la viață este un drept fundamental și nimeni nu poate fi lipsit de acesta. Articolul 3 al Declarației fundamentale a drepturilor omului spune clar că „fiecare are dreptul la viață, libertate și securitatea persoanei”. Tradițiile creștină și liberală recunosc dreptul inalienabil la viață și se opun unor astfel de măsuri, considerentele acestor poziționări fiind apropiate.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!